Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie
Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.
Nietypowe ciasto na pierogi
Jest wiele magicznych składników, które – oczywiście w małych ilościach – świetnie sprawdzają się w cieście na pierogi. Warto dodawać do niego składniki nabiałowe , które pomagają napowietrzyć ciasto. Sprawiają one, że jest ono miękkie i puszyste.
Ten przepis na ciasto na pierogi inspirowany jest nieco leniwymi kluskami, w których wypadku ciasto mieszamy z twarogiem. My do naszych pierogów dodajemy mascarpone. Jego tłusta, śmietanowa konsystencja dodaje ciastu jedwabistości.
Ciasto na pierogi z mascarpone
Mascarpone to wymarzony towarzysz owoców. Nawet w najprostszej postaci, ubity w mikserze i zwyczajnie podany ze świeżymi darami lata, stanowi doskonały deser . Tu jednak odgrywa dodatkową rolę – nie tylko dodaje smaku, lecz także poprawia strukturę pierogów z owocami. Oczywiście takie ciasto równie dobrze sprawdzi się w pierogach ruskich czy z mięsem.
Składniki
- 900 g mąki pszennej
- 1 łyżka mascarpone
- Sól
Przygotowujemy ciasto na pierogi
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy 600 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie nabierać struktury, dodajemy łyżkę mascarpone . Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.
Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię kuchenną i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło . Wałkujemy i wykrawamy placki na pierogi tak jak zazwyczaj, pamiętając, że ciasto będzie miało nieco luźniejszą konsystencję i nie można rozwałkować go zbyt cienko.
Wypróbuj też przepisy na suszone pomidory i zupę kurkową .