Smakosze.pl Porady Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie
fot. Canva

Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie

13 lipca 2024

Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.

Nietypowe ciasto na pierogi

Jest wiele magicznych składników, które – oczywiście w małych ilościach – świetnie sprawdzają się w cieście na pierogi. Warto dodawać do niego składniki nabiałowe , które pomagają napowietrzyć ciasto. Sprawiają one, że jest ono miękkie i puszyste.

Ten przepis na ciasto na pierogi inspirowany jest nieco leniwymi kluskami, w których wypadku ciasto mieszamy z twarogiem. My do naszych pierogów dodajemy mascarpone. Jego tłusta, śmietanowa konsystencja dodaje ciastu jedwabistości.

pierogi z owocami
fot. Canva
Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Ciasto na pierogi z mascarpone

Mascarpone to wymarzony towarzysz owoców. Nawet w najprostszej postaci, ubity w mikserze i zwyczajnie podany ze świeżymi darami lata, stanowi doskonały deser . Tu jednak odgrywa dodatkową rolę – nie tylko dodaje smaku, lecz także poprawia strukturę pierogów z owocami. Oczywiście takie ciasto równie dobrze sprawdzi się w pierogach ruskich czy z mięsem.

Składniki

  • 900 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mascarpone
  • Sól

Przygotowujemy ciasto na pierogi

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy 600 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie nabierać struktury, dodajemy łyżkę mascarpone . Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.

Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię kuchenną i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło . Wałkujemy i wykrawamy placki na pierogi tak jak zazwyczaj, pamiętając, że ciasto będzie miało nieco luźniejszą konsystencję i nie można rozwałkować go zbyt cienko.

Wypróbuj też przepisy na suszone pomidory i zupę kurkową .

pierogi z borówkami
fot. Canva
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy