Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem
Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.
Tatar, czyli król imprez
Tatar od lat cieszy się popularnością nie tylko na imprezach w gronie przyjaciół, ale też podczas rodzinnych uroczystości. Stanowi świetną przekąskę, a w dodatku jego smak podbije podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Oczywiście tak będzie, jeżeli przyrządzisz go dobrze. A co najważniejsze z odpowiednich składników. Jeden może popsuć wszystko, dlatego dowiedz się, czego nie dodać, aby nie zepsuć smaku tatara.
Ten składnik omijaj
W składzie klasycznego tatara musi znaleźć się odrobiną tłuszczu, który nada mu odpowiednią konsystencję oraz smak. Wielu decyduje się na dodanie oliwy z oliwek. Nie każdy jednak wie, że to błąd, który zepsuje smak tatara. Inne składniki stracą przy oliwie swój aromat i smak. Dlatego lepszy będzie olej rzepakowy. Jego smak jest neutralny i sprawi, że tatar będzie idealny.
Co powinno znaleść się w dobrym tatarze?
W klasycznym tatarze oprócz dobrej jakości mięsa wołowego muszą znaleźć się także składniki z listy poniżej. Wszystkie razem tworzą jego niepowtarzalny smak.
Składniki na tatara:
- mięso w polędwicy wołowej
- żółtko
- cebula
- ogórki kiszone
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- musztarda (opcjonalnie)
Nie pomijaj żadnego ze składników z listy. Na przykład żółtko nada tatarowi kremowości i odpowiedniej lepkości, dzięki której wszystkie składniki połączą się ze sobą . Z kolei ogórki nadadzą przystawce chrupkości oraz kwasowości. Warto dodać także odrobinę musztardy, która doda ostrości i dobrego smaku. Zrób tatara z tych składników, a się nie zawiedziesz. Pamiętaj, tylko aby nie dodawać oliwy z oliwek.