Smakosze.pl Porady Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem
Fot. Canva/ShyMan

Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem

6 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.

Tatar, czyli król imprez

Tatar od lat cieszy się popularnością nie tylko na imprezach w gronie przyjaciół, ale też podczas rodzinnych uroczystości. Stanowi świetną przekąskę, a w dodatku jego smak podbije podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Oczywiście tak będzie, jeżeli przyrządzisz go dobrze. A co najważniejsze z odpowiednich składników. Jeden może popsuć wszystko, dlatego dowiedz się, czego nie dodać, aby nie zepsuć smaku tatara.

olej.jpg
Fot. Canva/dulezidar
Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj

Ten składnik omijaj

W składzie klasycznego tatara musi znaleźć się odrobiną tłuszczu, który nada mu odpowiednią konsystencję oraz smak. Wielu decyduje się na dodanie oliwy z oliwek. Nie każdy jednak wie, że to błąd, który zepsuje smak tatara. Inne składniki stracą przy oliwie swój aromat i smak. Dlatego lepszy będzie olej rzepakowy. Jego smak jest neutralny i sprawi, że tatar będzie idealny.

Co powinno znaleść się w dobrym tatarze?

W klasycznym tatarze oprócz dobrej jakości mięsa wołowego muszą znaleźć się także składniki z listy poniżej. Wszystkie razem tworzą jego niepowtarzalny smak.

Składniki na tatara:

  • mięso w polędwicy wołowej
  • żółtko
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy
  • musztarda (opcjonalnie)

Nie pomijaj żadnego ze składników z listy. Na przykład żółtko nada tatarowi kremowości i odpowiedniej lepkości, dzięki której wszystkie składniki połączą się ze sobą . Z kolei ogórki nadadzą przystawce chrupkości oraz kwasowości. Warto dodać także odrobinę musztardy, która doda ostrości i dobrego smaku. Zrób tatara z tych składników, a się nie zawiedziesz. Pamiętaj, tylko aby nie dodawać oliwy z oliwek.

ta tar.jpg
Fot. Canva/Lilechka75
W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Cena przyprawia o zawrót głowy
Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy