Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
Koperek to podstawa wielu dań
Koperek jest ziołem, bez którego wiele dań po prostu nie istnieje. Na przykład ogórki kiszone. Koperek jest przecież ich ważnym składnikiem. Wielu nie wyobraża sobie ziemniaków na niedzielny obiad bez tego składnika. Dodany do zupy sprawia, że smakuje lepiej.
Pomimo powszechności koperku nie każdy wie, jak go odpowiednio przechowywać. A to przecież podstawa, która gwarantuje mu świeżość oraz utrzymuje jego smak. Dowiedz się, jak robić to dobrze i ciesz się smakiem tego powszechnego zioła.
W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Cena przyprawia o zawrót głowyPudełko po lodach wyrzuć
Wielu decyduje się na przechowywanie kopru w pudełkach po lodach. Zna go nie jeden z nas. Szczególni ci, którzy szukając słodkich przekąsek w zamrażalniku, ucieszyli się, kiedy dostrzegli pudełko ulubionych lodów, a jednocześnie zasmucili, kiedy w pudełku zastali koperek.
Odstawmy żarty na bok i przejdźmy do spraw najważniejszych. Pudełko po lodach to zły pomysł na przechowywanie kopru. Przede wszystkim dlatego, że to pudełko jest nieszczelne i dostaje się do niego powietrze. A to może psuje tego zioła, ale przyczynia się do utlenienia jego walorów smakowych. Dlatego warto postawić na zdecydowanie lepsze metody.
Jak przechowywać koperek?
Pierwsza metoda, którą należy stosować do przechowywania kopru, polega na umieszczeniu go w słoiku. Szczelnie zamknięty słoik pozwoli utrzymać smak kopru nawet do 2 tygodni. Drugi sposób polega na umieszczeniu kopru w szklance wody. Będzie pełniła rolę wazonu. Niestety tym sposobem jego smak i świeżość utrzyma się przez maksymalnie 3 dni.
Metoda, która gwarantuje jego długotrwałą świeżość oraz smak, polega na umieszczeniu kopru w słoiku, ale na jego spodzie musi znaleźć się sól. Wsyp jej tyle, aby stworzyła warstwę pól centymetra. Następnie umieść kopere i przełóż go odrobiną soli. Takie przechowywanie pozwoli zatrzymać jego smak na długo. Te metody są zdecydowanie lepsze, niż przechowywanie kopru w pudełku po lodach. Wypróbuj je sama w swojej kuchni. Sprawdź przepis na szybką zapiekankę oraz zobacz, jak zrobić masło z jednego składnika.