Smakosze.pl Przepisy Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży
canva/MargoeEdwards

Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży

29 grudnia 2021

Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem.

Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał . Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka ? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na delikatną chałkę bez drożdży

Składniki:

  • 1 jajo

  • 150 g białego serka kanapkowego

  • 300 g mąki pszennej

  • 6 łyżek mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • płatki migdałowe

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza żółtkiem i 2 łyżkami mleka umieszczamy w misie robota i zagniatamy ciasto. J eśli będzie się kleiło, delikatnie posypujemy je mąką.

Gotową masę dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich wałeczki. Sklejamy je ze sobą na jednym z końców, a następnie starannie zaplatamy warkocz.

Chałkę układamy na wyłożonej papierem blasze z wyposażenia piekarnika. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch chałki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie powinno być złociste na wierzchu i dobrze wypieczone w środku. Podajemy posmarowane plastrem masła lub z konfiturą śliwkową.

Płatki migdałów w misce
Płatki migdałów będą idealną posypką do chałki z serkiem

Źródło zdjęcia: canva/Alexthq

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy