Błyskawiczna i pyszna pasta na kanapki z pieczarkami
Pasta jajeczna jest smacznym i bardzo prostym w przygotowaniu pomysłem na dodatek do chleba. Wzbogacając go o duszone pieczarki, sprawicie, że nabierze wyjątkowego charakteru. Podsmażcie kilka sztuk i spróbujcie tej doskonałej śniadaniowej propozycji już dziś.
Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać jajka i jak najlepiej je ugotować. Czas na pyszny przepis na smarowidło do chleba, które uprzyjemni wam zimowe śniadania. Pasta z jajek jest nie tylko smaczna, ale też sycąca. Warto ją wypróbować w wersji z pieczarkami, które idealnie tu pasują.
Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z pieczarkami
Składniki:
4 jaja
5 większych pieczarek
po 1 łyżce majonezu i gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
posiekana natka pietruszki i szczypiorek (opcjonalnie)
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy grzyby, w trakcie delikatnie oprószając je solą.
Dusimy, do czasu, aż pieczarki znacznie zredukują swoją objętość. Jajka obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę.
Łączymy je z pieczarkami, a następnie dodajemy majonez, jogurt, musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem, jeśli ich używamy. Można też dodać odrobinę ostrej papryki w proszku. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli używacie domowego majonezu, dodatek musztardy może nie być konieczny. Możecie go pominąć zwłaszcza, gdy do jego przyrządzenia wykorzystaliście ten sos.
Źródło zdjęcia: canva/RistoArnaudov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pelnytalerz