Smakosze.pl
Chałka od Ewy Wachowicz

Canva / Michal Rotem

Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz

20 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita chałka jest kultowym wypiekiem, który dawniej cieszył się ogromną popularnością. Współcześnie niektórzy zapomnieli już o jej niepowtarzalnym smaku. Warto przygotować ją samodzielnie. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.

Chałka uchodzi za wyjątkowy deser. Jeszcze kilka lat temu specjał często gościł na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chałka ponownie wróciła na talerze. Przepis od Ewy Wachowicz zaskakuje prostotą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszna chałka zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że chałka charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej i przez lata zajmowało szczególne miejsce pośród swojskich deserów.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyjątkowe ciasto drożdżowe. Ewa Wachowicz zdradziła swoją recepturę na przepyszny wypiek. Chałka w tej odsłonie z pewnością wywoła zachwyt wśród najbliższych. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mąki

  • 30 g drożdży

  • 15 g cukru

  • 250 ml ciepłej wody

  • 2 jajka

  • 50 g masła

  • szczypta szafranu

  • żółtko do posmarowania

  • mak lub sezam do posypania

Świeżo ukiszone ogórki

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na fantastyczną chałkę

Na początku mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołeczek, do którego kruszymy drożdże. Wzbogacamy je o cukier oraz wodę. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Kidy czas dobiegnie końca, do miski dodajemy jajka, ciepłe masło oraz szafran. Wszystko mieszamy przy użyciu łyżki. Ciasto na chałkę wyrabiamy ręcznie. Powinno być jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy już to nastąpi, kroimy je na trzy równe części. Każdą z nich formujemy na podłużny wałek. Pleciemy z nich warkocz. Umieszczamy go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Chałka w przepysznej odsłonie

Chałka w przepysznej odsłonie

Canva / Nataly Hanin

Chałkę smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą i posypujemy makiem lub sezamem. Smakołyk wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez około 40 minut.

Chałka jest już gotowa. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i mleka. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej kulinarnej pokusie. Godny uwagi jest także przepis na kultowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >