Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:05

Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz

Chałka od Ewy Wachowicz
Canva / Michal Rotem

Smakowita chałka jest kultowym wypiekiem, który dawniej cieszył się ogromną popularnością. Współcześnie niektórzy zapomnieli już o jej niepowtarzalnym smaku. Warto przygotować ją samodzielnie. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.

Chałka uchodzi za wyjątkowy deser. Jeszcze kilka lat temu specjał często gościł na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chałka ponownie wróciła na talerze. Przepis od Ewy Wachowicz zaskakuje prostotą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszna chałka zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że chałka charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej i przez lata zajmowało szczególne miejsce pośród swojskich deserów.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyjątkowe ciasto drożdżowe. Ewa Wachowicz zdradziła swoją recepturę na przepyszny wypiek. Chałka w tej odsłonie z pewnością wywoła zachwyt wśród najbliższych. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mąki

  • 30 g drożdży

  • 15 g cukru

  • 250 ml ciepłej wody

  • 2 jajka

  • 50 g masła

  • szczypta szafranu

  • żółtko do posmarowania

  • mak lub sezam do posypania

Niezawodny przepis na fantastyczną chałkę

Na początku mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołeczek, do którego kruszymy drożdże. Wzbogacamy je o cukier oraz wodę. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Kidy czas dobiegnie końca, do miski dodajemy jajka, ciepłe masło oraz szafran. Wszystko mieszamy przy użyciu łyżki. Ciasto na chałkę wyrabiamy ręcznie. Powinno być jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy już to nastąpi, kroimy je na trzy równe części. Każdą z nich formujemy na podłużny wałek. Pleciemy z nich warkocz. Umieszczamy go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Chałka w przepysznej odsłonie
Chałka w przepysznej odsłonie

Canva / Nataly Hanin

Chałkę smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą i posypujemy makiem lub sezamem. Smakołyk wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez około 40 minut.

Chałka jest już gotowa. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i mleka. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej kulinarnej pokusie. Godny uwagi jest także przepis na kultowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram