Domowe brzoskwinie w syropie do ciast i deserów. Już nigdy nie sięgniesz po kupne
Poznajcie przepis na domowe brzoskwinie w syropie, które są doskonałe do ciast i deserów. Gdy raz ich spróbujesz, już nigdy nie sięgniesz po kupne owoce z puszki. Te są twarde, słodkie pyszne, a ich zrobienie jest bardzo proste. Brzoskwinie wystarczy obrać, zalać syropem i zapasteryzować.
Brzoskwinie doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak świetnie sprawdzają się też jako dodatek do ciast i deserów. A to za sprawą ich delikatnej struktury, która idzie w parze z przyjemną twardością. Odpowiednio przygotowane brzoskwinie w syropie zachowują swój kształt i są przepyszne. Zobacz, jak je zrobić.
Przepis na brzoskwinie w syropie do słoików
Składniki:
-
1 kg twardych brzoskwiń
-
50 dag cukru
-
1 l wody
-
pół cytryny
Przygotowanie domowych brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie umyj, osusz, obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Słoiki umyj, wyparz. Napełnij je dość ciasno owocami.
Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ją minutę, dodaj sok z cytryny. Syrop przestudź, zalej nim owoce w słoikach.
Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.
Do garnka wlej tyle wody o temperaturze zalewy, by sięgała 3-4 cm poniżej pokrywek. Gotuj na niedużym ogniu, a od czasu, gdy woda w garnku zagotuje się, pasteryzuj jeszcze 10 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na ciasto z brzoskwiniami , a także na racuchy z brzoskwiniami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
-
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: winiary