Smakosze.pl Przepisy Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek
canva/Marcin Jucha

Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek

10 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się jaki napój podać do dzisiejszego obiadu? Najlepiej delikatny w smaku, niezbyt słodki i naturalny. Proponujemy domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek. Te owoce z pewnością masz pod ręką, a przygotowanie kompotu zajmie ci dosłownie chwilę.

Niektórzy do obiadu podają wodę, inni soki czy kupne napoje. Za wodą do obiadu jednak nie wszyscy przepadają, a soki zwykle są zbyt słodkie. Domowy kompot jest więc idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować go z sezonowych owoców i dosłodzić tak jak lubisz.

Teraz w dobrej cenie kupisz jabłka. Najlepsze na kompot są kwaskowe odmiany, np. szara reneta, antonówka. Jabłek przeznaczonych na kompot nie obieraj. W skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych składników i aromatu. Jeśli jest czerwona, doda też napojowi ładnego koloru.

Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek

Składniki:

  • 6 kwaskowych jabłek

  • 1,5 l wody

  • kawałek kory cynamonu

  • sok z cytryny

  • cukier do smaku

Przygotowanie kompotu z jabłek

Jabłka umyj, przekrój na cztery części. Usuń gniazdka nasienne, miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Jabłka umieść w garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej lub emaliowanym) zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu.

Kompot gotuj ok. 15 minut na niedużym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do niego cynamon.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ugotowany kompot dopraw sokiem z cytryny. Dosłodź go do smaku cukrem. Jeśli chcesz, możesz go przecedzić. Podawaj letni lub zimny.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe napoje. Zobacz na przykład jak przygotować napój z bananów i cynamonu , a także napój na bazie soku z cytryny .

kompot z jabłek
kompot z jabłek

Źródło zdjęcia: canva/CristianSaban

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie, ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy