Smakosze.pl Przepisy Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos
MACIEJ KULCZYNSKI/East News, canva/tashka2000

Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos

29 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę.

Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak.

Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.

Przepis Roberta Makłowicza na domowy majonez

Składniki:

  • 3 żółtka

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz biały mielony

  • 350 ml oleju, np. rzepakowego

Przygotowanie majonezu według Roberta Makłowicza

Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do wysokiej miseczki.

Do żółtek dodaj sok z cytryny, cukier puder, sól, szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Całość wymieszaj mikserem lub zblenduj na gładką masę.

Dalej miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Sos miksuj kilka minut, by uzyskał gładką, gęstą konsystencję.

Wskazówka:

Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku lub słoiku i przechowuj w lodówce do 7-10 dni. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Roberta Makłowicza, np. na chrupiący chleb , a także recepturę na leczo .

majonez
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy