Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos
Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę.
Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak.
Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.
Przepis Roberta Makłowicza na domowy majonez
Składniki:
-
3 żółtka
-
2 łyżeczki musztardy
-
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
-
1/2 łyżeczki cukru pudru
-
1/2 łyżeczki soli
-
pieprz biały mielony
-
350 ml oleju, np. rzepakowego
Przygotowanie majonezu według Roberta Makłowicza
Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do wysokiej miseczki.
Do żółtek dodaj sok z cytryny, cukier puder, sól, szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Całość wymieszaj mikserem lub zblenduj na gładką masę.
Dalej miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Sos miksuj kilka minut, by uzyskał gładką, gęstą konsystencję.
Wskazówka:
Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku lub słoiku i przechowuj w lodówce do 7-10 dni. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Roberta Makłowicza, np. na chrupiący chleb , a także recepturę na leczo .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
-
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
-
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: haps