Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny.
Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę . To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.
Przepis na smaczny twarożek z rzodkiewką
Składniki:
-
300 g sera białego twarogowego chudego
-
100 g rzodkiewek
-
15 g posiekanego szczypiorku
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki oddzielamy od liści i myjemy. Odkrawamy ogonki i kroimy warzywo w drobną kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
Mieszamy go ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy rzodkiewkę i szczypiorek. Dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy twarożek solą i pieprzem. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Zamiast szczypiorku możecie użyć natki pietruszki. Twarożek będzie delikatniejszy w smaku a nadal bogaty w cenne składniki odżywcze, zwłaszcza w żelazo.
-
Aby śniadaniowe smarowidło było jeszcze zdrowsze, zastąpcie śmietanę gęstym jogurtem naturalnym. Jest zdecydowanie mniej tłusty, a również nada właściwą konsystencji.
-
Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. To idealny składnik na pyszne pesto , które pasować będzie do każdego makaronu i kanapek.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fotokulinarnie