Dorota Wellman robi przepyszny tatar bez grama wołowiny. Sieka 5 składników, doprawia i gotowe
Szukasz pomysłu na przystawkę? A może przygotujesz tatar ze śledzia według przepisu Doroty Wellman? Dziennikarka sieka kilka składników i doprawia aromatycznym sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Przystawka jest lekka i zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Możesz ją podać w nadchodzące święta lub z innej okazji.
Tatar to nie tylko przystawka z mielonej wołowiny z dodatkiem jajka, ogórków, marynowanych grzybów i cebuli. Do mięsa możemy dodać również inne składniki, jak kapary, oliwki, suszone pomidory. Możemy również zamienić wołowinę na inny produkt, np. śledzia lub łososia. Każda wersja potrawy smakuje obłędnie i warto jej spróbować.
Dorota Wellman na stronie kuchnialidla.pl podzieliła się swoim pomysłem na klasyczną przystawkę. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Tatar śledziowy z limonką, ogórkami konserwowymi, dymką, koperkiem i chili to absolutny hit.
Przystawka jest lekka i pełna smaku. Przysłowiową wisienką na torcie jest aromatyczny sos z miodu, musztardy i oliwy z oliwek. Tatar śledziowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że posiekasz podstawowe składniki i wymieszasz je z limonką i sosem. Efekt zachwyci każdego smakosza.
Bezmięsny tatar z 5 składników. Wyśmienita przystawka Doroty Wellman
Składniki:
-
500 g solonych filetów śledziowych
-
2 ogórki konserwowe
-
cebulka dymka
-
pęczek koperku
-
papryczka chili
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
2 limonki
-
łyżeczka miodu
-
3 łyżki musztardy francuskiej
-
łyżka oliwy z oliwek
Tatar śledziowy z aromatycznym sosem według przepisu Doroty Wellman
Limonki sparz, skórkę zetrzyj na tarce, sok wyciśnij. Śledzie, ogórki, cebulę, koperek i papryczkę chili posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj sok z i skórkę z limonki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W osobnym naczyniu wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek. Przygotowany sos wlej do siekanych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę wyłóż na talerz i podaj z pieczywem lub grzankami, smacznego.
Pomysł na pyszną przystawkę? Sałatka śledziowa z pieczarkami . Wypróbuj również carpaccio z buraka i gruszki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce
-
Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla.pl