Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.
Jak przechowywać pierogi na Święta i czy trzeba je wcześniej gotować?
Najlepszym sposobem, jak przechowywać pierogi na święta, jest ich zamrożenie. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, a przy tym prosta do zastosowania. Zamrożone pierogi możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni.
Jak przechowywać pierogi na święta w stanie surowym? Surowe pierogi rozłóż równomiernie na tacy wyłożonej pergaminem i wstaw je do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach będą one wstępnie zamrożone, dzięki czemu zachowają swój kształt oraz nie będą się między sobą sklejać. Takie pierogi możesz następnie poprzekładać do szczelnie zamykanych pojemników lub woreczków strunowych.
Jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu? Pierogi należy lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli i tłuszczu. Następnie odcedzone i wystudzone pierogi nasmaruj olejem i przekładaj do pojemników lub woreczków i przełóż do zamrażarki. Dodatek tłuszczu skutecznie zapobiegnie ich sklejeniu.
Jak przechowywać pierogi na Święta i jak je później odgrzać?
Mrożenie pierogów pomaga zachować smak oraz aromat tego dania. Nie wystarczy jednak wiedza, jak przechowywać pierogi na święta, ale również jak je skutecznie odgrzać. Poniżej dajemy kilka podpowiedzi w tym temacie.
Jeśli zamroziliście pierogi surowe, wystarczy ugotować je w osolonym wrzątku. Taka obróbka powinna zająć nie więcej niż 2-3 minuty. Po wyłowieniu pierogi są gotowe do podania.
Wiemy już, jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu, a jak je przygotować do zaserwowania? Takie pierogi należy wpierw wyjąć do rozmrożenia. Następnie można je odgrzać w mikrofalówce, odsmażyć lub dodać do gorącego czerwonego barszczu. Możesz również na krótki czas wrzucić je do wrzącej wody. Wyśmienite pierogi na Wigilię przygotujesz z pomocą tego przepisu. Niezależnie od wybranego farszu, ten przepis na ciasto pierogowe nie ma sobie równych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok
Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte