Sałatka śledziowa z pieczarkami - pyszna i prosta przystawka
Sałatka śledziowa z pieczarkami to prosta i smaczna sałatka, idealna na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka śledziowa z porem, doprawiona solą, pieprzem i domowym majonezem za każdym razem znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami.
Śledzie to ryby doskonałe do sałatek. Są aromatyczne, wyraźne w smaku i świetnie łączą się z warzywami, marynowanymi grzybami, majonezem i ziołami. Ryby te, oprócz walorów smakowych, zawierają również duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi w occie to proste, ale wyśmienite połączenie. Danie dopraw samodzielnie przygotowanym majonezem, który jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny od kupionego majonezu w słoiku. Tu poznasz przepis na domowy majonez bez oleju, nie zamienisz go już na gotowy produkt.
Śledzie równie dobrze smakują w towarzystwie buraków- w tym artkule dowiesz się, jak zrobić wyraźną sałatkę śledziową z buraczkami.
Przepis na sałatkę śledziową z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
3 filety śledziowe
mały słoik pieczarek marynowanych
por
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekany szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
Jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami?
Filety pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, posiekaj białą część pora i wyłóż na rybę. Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj do sałatki.
Źródło zdjęcia: canva/dantok Do potrawy dodaj majonez, posiekaną zieleninę, wymieszaj i dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze schłodziła się przed podaniem.