Doskonały przepis na kultowe serowe oponki
Oponki serowe są świetnym sposobem na pyszny i przepięknie wyglądający deser po obiedzie. Ich przygotowanie w żadnym wypadku nie jest skomplikowane, a piękny zapach rozchodzący się po całym domu szybko ściągnie głodnych domowników. Poniższy tekst zdradza, jak zrobić je ze składników, które każdy ma w domu.
Oponki serowe w klasycznym wydaniu robione są podobnie do pączków, a więc do ciasta dodaje się drożdże, które pozwalają mu wyrosnąć. Można jednak zaoszczędzić sporo na czasie i zamiast nich skorzystać z sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
Tego typu przekąski mają jedną bolączkę - często nasiąkają dużą ilością oleju, w którym się smażą. Aby tego uniknąć, należy podgrzać tłuszcz do wysokiej temperatury, a do ciasta wlać kieliszek spirytusu. Alkohol nie będzie wyczuwalny, lecz zapobiegnie zbyt dużemu wciąganiu oleju przez ciasto. Po smażeniu trzeba je także wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby odciekły.
Przepis na kultowe oponki serowe
Składniki:
-
260 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
260 g twarogu
-
1/3 szklanki cukru
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
2 żółtka
-
1 kieliszek spirytusu
-
100 g jogurtu greckiego
-
olej
Zacznij od przesiania mąki wraz z sodą oczyszczoną do dużej miski. Wsyp do nich także cały cukier. Twaróg przeciśnij przez praskę do kartofli lub zmiel w maszynce do mięsa o małych oczkach. Połącz ser z żółtkami, jogurtem i ekstraktem waniliowym.
Wlej mokre składniki do suchych i zacznij mieszać ciasto. Dodaj do niego również kieliszek alkoholu. Następnie przełóż masę na podsypaną niewielką ilością mąki stolnicę i wyrabiaj. Po chwili rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1,5 cm. Wytnij z niego szklanką kółka o średnicy 7 cm.
Z każdego okręgu wytnij mniejsze kółeczko nakrętką ze środka. Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej go do 175 stopni Celsjusza. Wkładaj do niego ciasto po kilka sztuk naraz. Gdy uzyskają złoty kolor z obu stron, wykładaj je na ręczniki papierowe. Podawaj obtoczone cukrem cynamonowym, lukrem lub innymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak pączki robi Kamil Kosowski. Ten tekst wyjawia przepis na puszyste i banalnie proste domowe pączki.
Źródło zdjęcia: canva/Alfredo Alvarado, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram