Smakosze.pl Przepisy Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku
canva/ankub, Getty Images

Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny bigos, jaki wszyscy znają i uwielbiają, ma jeden duży mankament - wymaga wielu godzin duszenia na wolnym ogniu. Bigos góralski pozwala na skrócenie tego czasu do całkowitego minimum. Intensywny mięsny smak pysznie komponuje się z kwaśną kiszoną kapustą, a niżej zdradzamy krok po kroku jak zrobić to sycące danie.

Bigos po góralsku charakteryzuje się przede wszystkim ogromną prostotą. Niewielka lista potrzebnych składników oraz mała ilość pracy sprawiają, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny będzie banalnie proste.

Proste potrawy opierają się głównie na jakości pojedynczych składników, dlatego warto poszukać najlepszej kiszonej kapusty. Idealnie jest ukisić ją samodzielnie - wtedy dokładnie wiadomo, jaki jest jej skład.

Przepis na bigos po góralsku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g schabu z kością

  • 400 g kiełbasy

  • 2 cebule

  • olej

  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

Zacznij od posiekania białej kapusty w kawałki równych rozmiarów. Wrzuć ją do garnka razem ze schabem z kością, zielem angielskim, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła.

Gotuj całość przez 30 minut. W międzyczasie przepłucz kiszoną kapustę i ugotuj ją do miękkości w osobnym naczyniu. Odcedź ją, posiekaj i wrzuć do garnka z białą kapustą. Wyjmij schab z kością.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Schab pokrój w kostkę razem z kiełbasą i wrzuć mięso do cebuli. Chwilę podsmaż, po czym dodaj je do bigosu. Wrzuć do niego także koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj 20 minut. Podawaj z chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/EzumeImages, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: goralskiejadlo.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy