Doskonały sposób Anny Lewandowskiej na rozgrzewającą zupę z dyni
Sezon na dynie sprawia, że wiele osób poszukuje ciekawych przepisów z jej udziałem. Tym razem pokazujemy, jak zrobić zupę dyniową z przepisu Anny Lewandowskiej. Ta zupa krem jest gładka, jak aksamit i smakuje wybornie.
Dynia to bardzo odżywcze warzywo, które świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami - takie połączenie rozgrzewa w zimne jesienne wieczory i syci na długie godziny.
Zupy krem są doskonałym sposobem na przemycenie produktów, które nie smakują twojemu dziecko. W recepturze może bowiem zawrzeć najróżniejsze warzywa, które same w sobie nie smakują wybitnie - jednak zupa maskuje ich obecność.
Przepis na zupę dyniową Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
200 g dyni
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sok z jednej pomarańczy
-
1 łyżeczka oleju kokosowego
-
3 łyżeczki mleka kokosowego
-
sól
-
pieprz
-
curry
-
pestki słonecznika
-
pestki dyni
Zacznij od obrania dyni , wyjęcia pestek i pokrojenia jej w kostkę. Wrzuć ją do garnka, zalej wodą tak, aby byłą całkowicie zakryta i postaw na gazie o średniej mocy.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i delikatnie podsmaż. Po zarumienieniu dodaj je do dyni z wodą i duś przez 15-20 minut. Wlej sok z jednej pomarańczy oraz mleko kokosowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zmiksuj zupę za pomocą blendera do konsystencji gładkiego kremu. Podając ją, posyp z wierzchu pestkami dyni i słonecznika, a także skrop łyżką mleka kokosowego. Smacznego.
Źródło: canva/AnnaPustynnikova, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: foodsbyann.com