Drożdżówki z serem i białą czekoladą. Słodka uczta dla całej rodziny
Drożdżówki z serem i białą czekoladą z dodatkiem suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki z pomarańczy będą pyszną niespodzianką dla całej rodziny. Słodkie, puszyste bułki z wyśmienitym nadzieniem smakują, jak z najlepszej cukierni. Nikt im się nie oprze.
Drożdżówki z serem i słodkimi dodatkami to świetny patent na podwieczorek, drugie śniadanie lub deser do kawy i herbaty. Bułeczki z nadzieniem są naprawdę proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego łasucha.
Drożdżówki są słodkie, dlatego podaję je bez żadnej polewy. Jeśli masz ochotę na jeszcze słodszą wersję bułeczek, polej je domowym lukrem lub polewą przygotowaną z białej czekolady i kilku łyżek mleka. Z przepisu wychodzi około 10 bułeczek, które znikną jeszcze tego samego dnia.
Żeby drożdżówki wyrosły jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko natomiast musi być lekko ciepłe. Za zimne i za gorące składniki sprawią, że wrażliwe drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Może pojawić się nawet zakalec.
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i bakaliami. W sam raz na słodki podwieczorek
Składniki na rozczyn:
-
25 g świeżych drożdży
-
pół szklanki letniego mleka
-
łyżka cukru
-
czubata łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto drożdżowe:
-
580 g mąki pszennej
-
szklanka letniego mleka
-
100 g drobnego cukru do wypieków
-
2 żółtka w temperaturze pokojowej
-
pół kostki miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
-
500 g półtłustego twarogu
-
70 g cukru pudru
-
opakowanie cukru waniliowego
-
pół tabliczki białej czekolady
-
2 żółtka
-
suszona żurawina
-
kandyzowana skórka pomarańczy
Jak zrobić drożdżówki z serem? Smakują, jak z najlepszej cukierni
Na początku przygotuj rozczyn: świeże drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i pół szklanki mleka. Przykryj, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do większej miski wsyp mąkę, wlej letnie mleko, wbij żółtka, wsyp cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy, miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy i utrzyj. Pod koniec dodaj również drobno posiekaną czekoladę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj podsypując lekko mąką.
Na ciasto wyłóż nadzienie serowe, omijaj brzegi ciasta. Nadzienie posyp suszoną żurawiną i skórką kandyzowaną z pomarańczy. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 6 cm. Każdy pasek zwiń w rulon, zlep brzegi ciasta.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Następnie blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz około 20 minut. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne, domowe bułeczki - tu poznasz przepis na cynamonki, czyli bułeczki z czekoladą i cynamonem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak
-
Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama