Smakosze.pl Przepisy Drożdżówki z serem i białą czekoladą. Słodka uczta dla całej rodziny
canva/annabobrowska

Drożdżówki z serem i białą czekoladą. Słodka uczta dla całej rodziny

27 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Drożdżówki z serem i białą czekoladą z dodatkiem suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki z pomarańczy będą pyszną niespodzianką dla całej rodziny. Słodkie, puszyste bułki z wyśmienitym nadzieniem smakują, jak z najlepszej cukierni. Nikt im się nie oprze.

Drożdżówki z serem i słodkimi dodatkami to świetny patent na podwieczorek, drugie śniadanie lub deser do kawy i herbaty. Bułeczki z nadzieniem są naprawdę proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego łasucha.

Drożdżówki są słodkie, dlatego podaję je bez żadnej polewy. Jeśli masz ochotę na jeszcze słodszą wersję bułeczek, polej je domowym lukrem lub polewą przygotowaną z białej czekolady i kilku łyżek mleka. Z przepisu wychodzi około 10 bułeczek, które znikną jeszcze tego samego dnia.

Żeby drożdżówki wyrosły jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko natomiast musi być lekko ciepłe. Za zimne i za gorące składniki sprawią, że wrażliwe drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Może pojawić się nawet zakalec.

Drożdżówki z serem, białą czekoladą i bakaliami. W sam raz na słodki podwieczorek

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży

  • pół szklanki letniego mleka

  • łyżka cukru

  • czubata łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 580 g mąki pszennej

  • szklanka letniego mleka

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej

  • pół kostki miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g półtłustego twarogu

  • 70 g cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • pół tabliczki białej czekolady

  • 2 żółtka

  • suszona żurawina

  • kandyzowana skórka pomarańczy

Jak zrobić drożdżówki z serem? Smakują, jak z najlepszej cukierni

Na początku przygotuj rozczyn: świeże drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i pół szklanki mleka. Przykryj, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do większej miski wsyp mąkę, wlej letnie mleko, wbij żółtka, wsyp cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy, miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy i utrzyj. Pod koniec dodaj również drobno posiekaną czekoladę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj podsypując lekko mąką.

Na ciasto wyłóż nadzienie serowe, omijaj brzegi ciasta. Nadzienie posyp suszoną żurawiną i skórką kandyzowaną z pomarańczy. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 6 cm. Każdy pasek zwiń w rulon, zlep brzegi ciasta.

Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Następnie blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz około 20 minut. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne, domowe bułeczki - tu poznasz przepis na cynamonki, czyli bułeczki z czekoladą i cynamonem.

drożdżówki
canva/annabobrowska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy