Smakosze.pl
Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do kapuśniaku lub bigosu? Jest lepsza metoda by złagodzić smak potrawy

canva/margouillatphotos

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

27 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem bigosu, kapuśniaku, czy przygotowaniem farszu do pierogów? Okazuje się, że jest o wiele lepsza metoda na pozbycie się intensywnie kwaśnego smaku. Zamiast płukać kiszonkę, wymieszaj ją w odpowiednich proporcjach z kapustą białą. W ten sposób złagodzisz smak potrawy, ale jednak pozostanie esencjonalna.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica, pierogi to tylko niektóre z dań, które nie mogą obejść się bez kiszonej kapusty. Kiszonka nie dość, że wzmacnia walory smakowe całej potrawy, to jeszcze sprawia, że dania są pełne witamin i dodatkowo wzmacniają odporność. Dowiedz się, jak przygotować kapustę i czym ją doprawić.

Bez użycia tarki i patelni. Puszyste placki ziemniaczane zrobisz inaczej niż zwykle. Co za rarytas!

Bez użycia tarki i patelni. Puszyste placki ziemniaczane zrobisz inaczej niż zwykle. Co za rarytas!

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób zastanawia się, czy płukać kiszoną kapustę, która jest mocno kwaśna. Nie jest to najlepszy pomysł, bo może doprowadzić do znacznego spłycenia smaku. Najlepsze kucharki stosują inną metodę - kiszonkę mieszają z białą kapustą w proporcji 2:1. To prosty sposób na zneutralizowanie kwaśnego smaku bez utraty aromatu całego dania.

Czy płukać kiszoną kapustę? Zrezygnuj z tej czynności, jeśli chcesz, żeby gotowana przez Ciebie potrawa miała pełny smak i aromat. Dania z kapustą koniecznie dopraw kminkiem, majerankiem lub suszonymi grzybami. Nie zapomnij również o liściach laurowych i zielu angielskim.

Zrezygnuj z płukania kapusty kiszonej. Jest lepszy sposób na złagodzenie jej smaku

Nigdy nie płucz kapusty kiszonej po zimną, bieżącą wodą, ponieważ straci smak. Niektórzy uważają, że szybkie przepłukanie kiszonej kapusty usunie z niej tylko nadmiar kwasu. Jednak jest to dość ryzykowne, bo w wyniku płukania kapusta może zupełnie stracić smak.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest połączenie w potrawie kapusty kiszonej z białą, świeżą kapustą. Dodatek świeżej, poszatkowanej kapusty złagodzi mocny, kwaśny smak kiszonki, ale nie pozbawi jej charakterystycznego smaku i aromatu.

Białą kapustę dodaj do potrawy razem z kapustą kiszoną w proporcji 1:2. Po ugotowaniu danie będzie miało doskonały smak. Bigos, kapuśniak i inne potrawy będą pełne aromatu, ale będą bardzo kwaśne.

Jakie przyprawy warto dodać do dań z kapustą kiszoną?

Liście laurowe i ziele angielskie to obowiązkowe przyprawy do dań z kiszoną kapustą. Nie zapomnij również o kminku i suszonym majeranku, które rewelacyjnie podkręcają smak potrawy. Gotujesz kapuśniak lub kwaśnicę? Przesmaż obie kapusty z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą kminku.

Całe danie dopraw szczyptą suszonego majeranku. Do bigosu lub farszu na pierogi i gołąbki koniecznie dodaj również kilka suszonych grzybów. Grzyby nadają aromatu, a całe danie będzie tak smaczne, że zniknie z talerzy błyskawicznie.

Moczysz grzyby suszone w wodzie? Jeden produkt sprawdzi się o niebo lepiej. Zobacz również, jak zagęścić sos bez dodatku mąki.

kapusta kiszona

canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >