Smakosze.pl
Jak zrobić idealny lukier do pączków?

canva/zofka

Jak zrobić idealny lukier do pączków?

22 Lutego 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.

Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.

Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.

Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.

Przepis na idealny lukier do pączków

Składniki:

  • 10 łyżek cukru pudru

  • sok z połowy cytryny

Jak zrobić idealny lukier do pączków?

Cukier puder przesiej, następnie przełóż do miski. Cytrynę przekrój i z połowy wyciśnij sok, wlej go do cukru.

Przesiewanie cukru pudru na lukier

Źródło zdjęcia: canva/luigi giordano

Masę ucieraj mikserem do powstania gęstego lukru. Zanurzaj w nim wierzch pączków i odłóż na około 30-50 minut, żeby dobrze zastygł.

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >