Jak zrobić idealny lukier do pączków?
Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.
Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.
Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.
Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.
Przepis na idealny lukier do pączków
Składniki:
10 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
Jak zrobić idealny lukier do pączków?
Cukier puder przesiej, następnie przełóż do miski. Cytrynę przekrój i z połowy wyciśnij sok, wlej go do cukru.
Źródło zdjęcia: canva/luigi giordano Masę ucieraj mikserem do powstania gęstego lukru. Zanurzaj w nim wierzch pączków i odłóż na około 30-50 minut, żeby dobrze zastygł.