Smakosze.pl Porady Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie
canva/seb_ra

Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie

9 kwietnia 2023

Przejedzenie w święta nie jest rzadkością. Ogrom pyszności sprawia, że trudno zachować zdrowy rozsądek. Na szczęście istnieją proste metody, które sprawią, że szybciej wrócimy do formy. Jedną z nich jest wypicie naparu z imbiru.

Imbir pomoże na przejedzenie

Po obfitym świątecznym śniadaniu nie każdy będzie się dobrze czuł. Jeśli przykre dolegliwości już nas dopadły, jest kilka sprawdzonych sposobów na poradzenie sobie z nimi. Nie trzeba jednak od razu sięgać po ziołowe herbatki czy leki z apteki.

Prosta mikstura w postaci wody z plasterkami imbiru w mig postawi nas na nogi. Jej zrobienie jest niesamowicie proste. Wystarczy zalać kilka plasterków obranego korzenia wrzątkiem i zaparzyć. Gdy trochę ostygnie, możemy go nieco posłodzić np. miodem, i spożyć.

Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt

Dlaczego imbir jest skuteczny?

Imbir wspiera proces trawienia zjedzonych pokarmów. Zawarte w nim składniki pobudzają wytwarzanie śliny, żółci i soków żołądkowych, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie sprawniej przetworzyć zjedzone produkty — nawet te uznawane ciężkostrawne.

Napar z aromatycznego korzenia pomoże też zmniejszyć mdłości i wzdęcia oraz przywrócić apetyt. Co więcej, regularnie spożywany wzmocni też odporność i koncentrację. Warto więc sięgać po niego częściej niż po sutym posiłku.

Jak podać napój z imbiru?

Maksimum korzyści z imbirowego przysmaku uzyskamy, dodając do ostrej w smaku wody o prozdrowotnych właściwościach niewielkiej ilości soku z cytryny. Kwaśny płyn też wesprze trawienie. W podobny sposób zadziała ocet jabłkowy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na napoje — nie tylko na przejedzenie. Szczególnie polecamy orzeźwiający napar z dodatkiem mięty podawany na zimno. Być może spodoba wam się także rozgrzewająca herbata z przyprawami korzennymi, także z imbirem.

Imbir pomoże na przejedzenie.png
canva/Couleur, Pixabay
Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy