Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Warto zaoszczędzić czas i sporządzić pełen charakteru sos chrzanowy. Prostota wykonania oraz niesamowity efekt — który docenią nawet wybredni domownicy — sprawią, że jeszcze nie raz się na nie skusicie.
Przepis na znakomity sos do jajek
Sos z dodatkiem chrzanu pasuje nie tylko do mięs. Ugotowane na twardo jajka, które stanowią obowiązkowy element wielkanocnego śniadania, także zyskają, gdy podamy je z tym pełnym charakteru dodatkiem. Warto skosztować.
Składniki:
- 15 g chrzanu
- 375 ml zimnej wody
- 35 g gęstej śmietany
- 20 g masła
- 10 g mąki pszennej
- odrobina soku z cytryny
- sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sos do jajek? Wystarczy chrzan i kilka podstawowych produktów
Zaczynamy od roztopienia masła i zrumienienia na nim mąki pszennej. Gdy będzie już lekko zezłocona, wlewamy zimną wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Co jakiś czas mieszamy, aby w masie nie powstały nam grudki.
Dodajemy chrzan, śmietanę i nieco soku z cytryny dla smaku i zachowania pięknego koloru wyrazistego dodatku. Próbujemy i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.
Jak podać jajka na Wielkanoc? Najlepiej z sosem chrzanowym
Pyszny sos podkreśli smak ugotowanych na twardo jaj. Obieramy je i przekrawamy na połówki, po czym polewamy obficie przygotowanym dodatkiem. Warto wzbogacić całość o świeży szczypiorek lub natkę pietruszki dla pełniejszego smaku. Jeśli podacie jeszcze ugotowane ziemniaki, taki zestaw z powodzeniem zastąpi wam posiłek.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na jaja nie tylko na Wielkanoc. W tym artykule zdradzamy jak zrobić znakomity majonez — składnik wielu sałatek i surówek. Ten natomiast zdradza sekret perfekcyjnego jajka w koszulce, idealnej propozycji na śniadanie.