Dzieci non stop błagają mnie o to ciasto bez pieczenia. Gotowe w 15 minut i zawsze się udaje
To szybkie ciasto z ananasem nie wymaga nawet piekarnika. Efektem tego przepisu jest prosty placek o niezwykłym, słodkim smaku. Można przyrządzić go szybko i w każdych warunkach.
Ciasto z ananasem
Ananas zrobił wielką karierę w naszym repertuarze deserów. Odpowiada za to oczywiście jego wariant zapuszkowany w syropie. W takim wariancie występuje w przepisie z kanału Super Lecker, skąd pochodzą ilustracje w tym przepisie.
Z surowym ananasem nieco gorzej wiemy, jak należy sobie poczynać . Tymczasem jest to bardzo proste: Z ananasa obcinamy końce z obu stron. Następnie układamy go w pionie na desce i ostrym nożem okrawamy skórki ze wszystkich stron. Potem kroimy w ćwiartki i wykrawamy twardy rdzeń, jak się wykrawa gniazda nasienne z jabłek. Można też pokroić go w plastry, a rdzeń wykroić np. ostrym krążkiem, by zachować ładny kształt owocu.

Ananas z puszki czy świeży
Ananasa z puszki warto, ilekroć się da, zastąpić świeżym . Syrop z przetworu to w końcu mnóstwo cukru, który w tym słodkim owocu nie jest konieczny. Jest jednak zrozumiałe, że to właśnie puszkę łatwo mieć zawsze pod ręką do przygotowania takiego ciasta w 15 minut bez pieczenia.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki
- 6 plastrów ananasa
- 150 g mąki
- 100 ml mleka
- 150 g mleka zagęszczonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- Opcjonalnie: aromat waniliowy
Deser w 15 minut
Do miski wlewamy ⅔ mleka zagęszczonego i zwykłe mleko . Miksujemy do połączenia składników i lekkiego napowietrzenia. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy przestanie się pienić, dodajemy pozostałą część mleka zagęszczonego i gotujemy przez chwilę. Na wygotowanym mleku układamy ananasa i zalewamy ciastem .
Patelnię nakrywamy i pieczemy ciasto na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Kiedy powierzchnia będzie sucha, przeprowadzamy test suchego patyczka. Ciasto, które przejdzie test, obracamy na drugą stronę za pośrednictwem talerza. Ciasto dopiekamy jeszcze przez 5 minut, by stało się rumiane. Po wyjęciu dekorujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z piersią kurczaka i syrop owocowy .
