Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ani razu nie byłam chora w tym sezonie. Ten syrop odmienił moje życie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 21.01.2025 12:06

Ani razu nie byłam chora w tym sezonie. Ten syrop odmienił moje życie

syrop
Fot. Shutterstock/Madeleine Steinbach

Sezon jesienno-zimowy zwykle kończył się u mnie przynajmniej jedną konkretną chorobą. Co roku ratowałam się różnymi sposobami na poprawę odporności. Nic to nie dawało, aż odkryłam ten syrop. Jest genialny i przepyszny.

Syrop, który odmieni sezon grypowy

Na odporność super sprawdza się syrop z cebuli lub czosnku. Jednak oba te warianty nie smakują najlepiej. Udało mi się znaleźć świetną alternatywę. Syrop, który nie tylko wspiera odporność, ale też genialnie smakuje. Robię go z owoców, które o tej porze roku są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Najpyszniejszy i pełen witaminy C syrop robię z mandarynek. Owoce zawierają też flawonoidy pod postacią hesperydyny, które mają działanie przeciwzapalne. Jak przygotować idealny syrop na odporność? To naprawdę proste.

mandarynki
Fot. Canva/zzzzkid
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem

Jak zrobić syrop na odporność?

Kiedy pierwszy raz przygotowałam syrop z mandarynek, w odstawkę od razu poszedł syrop z cebuli i czosnku. Zdecydowanie dużo chętniej sięgam po ten zrobiony z soczystych owoców

Składniki:

  • 4 mandarynki
  • garść goździków
  • 300 ml wrzącej wody
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki płynnego miodu

Ogromną zaletą mandarynek jest też spora zawartość błonnika, który wspiera trawienie. Jak przygotować syrop? Zaczynam od zalania goździków wrzącą wodą i odstawienia na 15 min. W międzyczasie obieram mandarynki, usuwam pestki i blenduję na gładką masę. Teraz powoli mogę przejść do łączenia wszystkich składników.

Idealny syrop z mandarynek

Pulpę z mandarynek przekładam do wcześniej wyparzonej szklanej buteleczki. Dodaję kurkumę, cynamon i czarny pieprz. Następnie obieram imbir i ścieram na tarce. Tak przygotowany również trafia do syropu z mandarynek.

Już na sam koniec przyszedł czas na dosłodzenie syropu miodem i dolanie naparu z goździków. Tak przygotowany syrop mieszam i odstawiam na godzinę. W tym czasie składniki się przegryzą.

Syrop z mandarynek piję regularnie przez całą jesień i zimę. Doskonale wspiera moją odporność. Sprawdź też genialny przepis na jabłka w cieście francuskim. To cudowna propozycja na Dzień Babci i Dziadka.

syrop
Fot. Canva/Comstock Images, Photo Images