Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2025 17:21

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje

ciasto pomarańczowe
Fot. youtube.com/beciagotuje

To ekspresowe ciasto o cytrusowym posmaku samo wprasza się na niedzielną kawę. Jest puszyste, ale soczyste. Składniki zaś praktycznie w każdej kuchni znajdą się pod ręką na ostatnią chwilę.

Szybkie ciasto pomarańczowe

To chyba najprostszy sposób na owocowe ciasto – może nie licząc placka, w którym pieczemy je w kawałkach. Takie ciasto owocowe to w zasadzie biszkopt wzbogacony o sok. Aby wyszedł poprawnie, należy zadbać o odpowiednie proporcje płynów i mąki.

Ciasto można wykończyć w dowolny sposób – polukrować, udekorować czekoladowym ganaszem lub posypać cukrem pudrem. Może też posłużyć ono za spód do tortu, dzięki któremu będzie dobry, taki nie za słodki.

ciasto pomarańczowe
Fot. youtube.com/beciagotuje
Posiekaj, wymieszaj i usmaż na patelni. Banalne w przygotowaniu kotlety smakują jak marzenie

Ciasto z sokiem pomarańczowym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka przyznaje, że inspiracją do ciasta była potrzeba zużycia pomarańczy, która zaczęła wyglądać nieciekawie. Takie przepisy lubimy najbardziej: przegląd lodówki, by nie zmarnować kupionego jedzenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 ml soku z pomarańczy, może być z domieszką cytryny
  • Skórka z cytrusów
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
pomarańcze
Fot. youtube.com/beciagotuje

Ciasto z pomarańczą i cytryną

Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i lekko szorujemy garstką sody oczyszczonej, a następnie spłukujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok, by łącznie wyszło go 100 ml.

W misce roztrzepujemy jajka. Kiedy będą dobrze połączone i leciutko napowietrzone, dodajemy sok i olej. Składniki łączymy mikserem.

ciasto na ciasto
Fot. youtube.com/beciagotuje

Wciąż miksując, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, mieszamy jeszcze skórkę z owoców i przestajemy miksować. Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Składniki łączymy.

Ciasto wylewamy do foremki – podłużnej lub niewielkiej okrągłej. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy przez 10 minut w formie, a następnie na kratce. Wykańczamy według uznania.

Wypróbuj przepisy na deserowe kulki i tradycyjne flaki.

upieczone ciasto
Fot. youtube.com/beciagotuje