Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa chałwa jest hitem w moim domu. Już nie sięgam po kupną
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2025 14:33

Domowa chałwa jest hitem w moim domu. Już nie sięgam po kupną

chałwa
Fot. Canva

Oto prosty przepis na domową chałwę. W przeciwieństwie do tych kupnych, możemy mieć pewność, że nie zawiera konserwantów ani szkodliwych słodzików. Jej główny składnik to sezam, jest więc bliska temu, co uważamy za „oryginał” w świecie chałwy.

Domowa chałwa

Chałwa należy do podobnej kategorii przysmaków co marcepan czy rachatłukum. To domowe słodycze obecne z nami od dosłownie setek, jeśli nie tysięcy lat. A ponieważ są aż tak bardzo tradycyjne, łatwo przygotować je w domowych warunkach, a wcześniej znaleźć składniki i jeden z setek wariantów przepisów.

Odmian chałwy jest szczególnie dużo. Przekąskę taką da się przyrządzić z bardzo wielu orzechów czy pestek – byle były odpowiednio oleiste. W naszej części świata częsta więc będzie chałwa słonecznikowa, można sięgnąć też np. po pistacje.

chałwa na desce

Tę sałatkę z przepisu z Strzelczyka podam w tym roku na ostatki. Jarzynowa nie ma do niej startu

Chałwa sezamowa

W naszym przepisie bazą chałwy jest zezam. Ziarna o charakterystycznym smaku mają w sobie dość tłuszczu, by zlepić deser. Oleiste nasionka wykorzystywane są często na Bliskim Wschodzie, gdzie chałwa należy do tradycyjnych przysmaków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 400 g łuskanego białego sezamu
  • 70 ml płynnego miodu
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki cukru z wanilią lub pasty waniliowej

sezam

Chałwa w domu

Dobrze rozgrzewamy na średnim ogniu dużą patelnię. Zmniejszamy ogień i wrzucamy sezam, by chwilę się podprażył. Często poruszamy patelnią, nie dopuszczając do nadmiernego zrumienienia.

Sezam zrzucamy do kielicha blendera i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pastę waniliową lub cukier z wanilią i miksujemy na gładką pastę. Blender wydobędzie z sezamu tłuszcz, otrzymamy więc kleistą „kruszonkę”.

pasta z sezamu

Do pasty dodajemy miąższ z dwóch lasek wanilii i miód. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy, by połączyć składniki w gładką masę. Tę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę jarzynową Strzelczyka i pieczoną karkówkę według Heni.

chałwa sezamowa