Smakosze.pl Przepisy Dzielę mandarynki na pół i podsmażam na patelni. Prawdziwy hit na święta i nie tylko
Fot. Facebook/SuperChef

Dzielę mandarynki na pół i podsmażam na patelni. Prawdziwy hit na święta i nie tylko

7 listopada 2024

Mandarynkami zajadamy się jesienią i zimą. W takim wydaniu ich jednak jeszcze nie widziałaś. Połóż owoce na patelni, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Ten pomysł nie może czekać aż do świąt.

Wrzuć mandarynki na patelnię

Mandarynki pod koniec roku kojarzą się niezwykle przyjemnie. Soczyste i słodkie przypominają, że już w grudniu święta Bożego Narodzenia . Dawniej te lubiane owoce były dołączane do prezentów pod choinkę. Teraz z mandarynek możemy zrobić pyszne ciasto bez pieczenia.

Ani przez chwilę nie użyjemy piekarnika. Za to niezbędna będzie patelnia. Wrzucimy na nią mandarynki, zalejemy ciastem i poczekamy aż ciasto bez pieczenia, będzie gotowe . Wypiek wychodzi puszysty, wilgotny a soczyste owoce dodają mu smaku. Przepis można zobaczyć na Facebooku SuperChef. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ciasto bez pieczenia
Fot. Facebook/SuperChef
Lepiej nie jedz grzybów, jeśli jesteś w tym wieku. Ryzykujesz zdrowiem

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z mandarynkami?

Składniki:

  • 5 mandarynek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło
  • 20 g cukru

Przygotowanie ciasta bez pieczenia z mandarynkami zaczniemy od zrobienia ciasta.  Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i łączymy produkty. Wlewamy olej, mleko i dalej mieszamy . Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i rozgrzania patelni i podsmażenia na maśle połówek mandarynek . Ułożymy je płaską stroną do patelni. Po chwili wlewamy przygotowane ciasto. Wygładzamy powierzchnię i smażymy 10 minut pod przykryciem.

Ciasto bez pieczenia, czyli szybki i pyszne

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na talerz, kroimy i od razu podajemy. Ciasto w krótkim czasie ładnie wyrasta, jest puszyste i soczyste. Nie musimy się bać, że będzie surowe w środku. Wychodzi takie, jak trzeba . Dlatego warto wykorzystać ten prosty i szybki przepis w swojej kuchni.

Sprawdzi się na deser i na święta. Zapach pysznych mandarynek wypełni cały dom. Ciasto bez pieczenia jest delikatne i smakuje tak, że chętnie sięgamy po dokładkę . Pisaliśmy o ty, jak zrobić szybki i smaczny obiad z taniego mięsa. Polecaliśmy przepis na pyszną i okazałą sałatkę z marynowanych pieczarek na 11 listopada.

ciasto bez pieczenia
Fot. Facebook/SuperChef
Jest niskokaloryczne i pełne białka. To mięso kupisz dziś w Dino taniej, niż zwykle
Najlepszy domowy syrop na kaszel. Ten z cebuli może się przy nim schować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy