Lepiej nie jedz grzybów, jeśli jesteś w tym wieku. Ryzykujesz zdrowiem
Grzyby stanowią przysmak, za którym przepadają osoby w dosłownie każdym wieku. Jednak, jak się okazuje, potrawy z grzybami nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby w pewnym wieku powinny się wystrzegać jedzenia tego produktu. Wyjaśniamy, kto i dlaczego powinien ich unikać.
Grzyby pełne smaku
Grzyby słyną z pysznego smaku i aromatu. Dlatego są tak poszukiwane, a potem przyrządzane w kuchni. Smażone, duszone i dodawane do zupy, nie mają sobie równych. Grzyby są bogate w witaminę B, wspierają produkcję czerwonych krwinek, chronią serce, układ pokarmowy i nerwowy.
Dostarczają nam tak potrzebnej miedzi i pełne są przeciwutleniaczy. Te zapobiegają nowotworom płuc, prostaty i piersi. Do tego wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Według badać National Cancer Institute wynika, że po grzyby powinni sięgać seniorzy. Jednak wielu lekarzy wciąż zaznacza, że osoby po 60.roku życia muszą zrezygnować z jedzenia grzybów. Jak to, więc jest z tymi grzybami?
Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczystyCzy seniorzy mogą jeść grzyby?
Grzyby pełne są witamin i minerałów. Jednak należy pamiętać, że są też ciężkostrawne. Dlatego osoby chore, słabe, a także seniorzy powinni jeść grzyby z umiarem. Mogą stanowić one jedynie dodatek do pewnych dań. Bardzo istotne jest tu przyrządzenie grzybów. Jeśli je smażymy, to chłoną one dużo tłuszczu.
Stają się przez to kaloryczne i mogą wzmagać problemy z trawieniem. Dlatego lepiej sięgać po grzyby gotowane i duszone. Jednak seniorzy powinni pamiętać, by grzybów nie łączyć z innymi ciężkostrawnymi produktami oraz z alkoholem. Wówczas grzyby mogą stać się trujące.
Zachowaj umiar w jedzeniu grzybów
Grzyby marynowane też nie są wskazane dla osób starszy. Mogą podrażniać żołądek ze względu na zalewę octową. Jakie grzyby mogą jeść seniorzy? Warto, by sięgali po potrawy z delikatnym farszem z grzybów. Odpowiednie są pierogi, krokiety, czy zupy. Grzyby z patelni nie są natomiast dobrym pomysłem.
Będą zbyt ciężkostrawne i kaloryczne. Jednak, co najważniejsze trzeba zawsze pamiętać, by zbierać grzyby jadalne, które znamy i których jesteśmy pewni. Warto udać się do Sanepidu, gdzie dyżuruje klasyfikator grzybów, który oceni zawartość naszego koszyka. Pisaliśmy o tym, jakiego sera nie powinniśmy jeść. Polecaliśmy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami.
Źródło: kobieta.interia.pl