Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę podam na 11 listopada. Jest lepsza niż bankietowa i jarzynowa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.11.2024 19:20

Taką sałatkę podam na 11 listopada. Jest lepsza niż bankietowa i jarzynowa

sałatka na imprezę
fot. youtube.com/Mojedomowejedzenie

Niemal natychmiast po Wszystkich Świętych w kalendarzu polskiego jesienno-zimowego świętowania nadchodzi 11 listopada. W długi weekend można uraczyć siebie i gości taką prostą, ale okazałą sałatką. Wystarczy ułożyć w misce kilka składników.

Sałatka na 11 listopada

Sałatki warstwowe to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy i święta. Dania te są okazałe, można przygotować je zawczasu i bez wysiłku wykarmić nawet dużą grupę gości. Dlatego dobry przepis na sałatkę imprezową jest zawsze w cenie, także na 11 listopada.

Dobra sałatka warstwowa to po prostu pokłady składników, które się lubią. Każdą taką sałatkę można określić jako jarzynową, jednak wiele z nich zrywa z tradycyjnym zestawem użytych warzyw. Taka jak ta będzie na przykład o wiele wyrazistsza w smaku.

składniki sałatki
fot. youtube.com/Mojedomowejedzenie
Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę

Sałatka z majonezem

Tradycyjnie do sałatek takich używamy mnóstwa majonezu. Tak dzieje się na kanale Moje domowe jedzenie, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Sprawia to, że mimo warzywnego składu nie są tak bardzo dietetyczne. Przygotujmy więc lżejszy sos oparty na mieszance odrobiny majonezu z lekkim jogurtem lub skyrem.

Składniki

  • 1 puszka groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g żółtego sera
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Sałatka na święta

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.

Na dnie miski układamy warstwę jajek. Posypujemy solą i pieprzem i wykładamy warstwą groszku. Mieszamy majonez z jogurtem na jednolity sos i nakładamy warstwę na groszek.

Na wierzch układamy kolejne warstwy, wykańczając sałatkę serem i majonezem. Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce do przyjścia gości.

Wypróbuj też przepisy na babkę twarogową i kluski z gotowanych ziemniaków.

układanie warstw
fot. youtube.com/Mojedomowejedzenie