Dziś nafaszerowałem gołąbki nietypowym nadzieniem. Nie mogę uwierzyć, jak dobre wyszły, będę tak robił częściej
Oto przepis na wschodniego pochodzenia gołąbki, które wybijają z rutyny przygotowywania ciągle tych samych, mięsno-ryżowych wersji dania. Nie zawierają mięsa, a ich przygotowanie jest równie proste jak każdej innej wersji.
Kresowe gołąbki
Przywykliśmy, że mięso jest podstawą większości dań polskiej kuchni. Te dwa pojęcia zrosły się tak bardzo, że trudno wyobrazić sobie niektóre potrawy w wersji wegetariańskiej lub, jak kto woli, postnej. Tymczasem gołąbki mają wiele wariantów farszu bezmięsnego.
Dziś przygotowujemy gołąbki z farszem z fasoli. Nie jest to wcale trudniejszy wariant przepisu – wystarczy ją zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami farszu. Fasola jest świetnym źródłem białka i doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsa.
Szybkie gołąbki z fasolą
Warto pamiętać, że robienie gołąbków można przyspieszyć, oszczędzając czas na zmiękczaniu liści kapusty. Zastąpienie główki białej kapusty jej włoską odmianą będzie dobrą zmianą w tym kierunku. Można też podgrzać liście kapusty przez kilkanaście sekund w mikrofalówce , co dodatkowo oszczędzi czas.
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 2 puszki białej fasoli
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Po 2 łyżki cząbru i majeranku
- Sól i pieprz
Przygotowujemy fasolowe gołąbki
Kapustę obieramy, największe liście pozbawiamy stwardniałej części i obgotowujemy ok. 10-15 minut, do miękkości. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Podobnie postępujemy z cebulą (można ją też posiekać nożem). Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości, dodając przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, i przekładamy do osobnej miski. Uzupełniamy olej do smażenia i dusimy pieczarki, aż się lekko zrumienią .
Fasolę cedzimy. Zawartość jednej puszki mielimy drobno w blenderze, następnie dodajemy zawartość drugiej. Łączymy z podsmażonymi warzywami i pieczarkami. Doprawiamy cząbrem i majerankiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Farsz dokładnie mieszamy, układamy na liściach sałaty i zawijamy gołąbki. Umieszczamy je w garnku wyłożonym liśćmi kapusty , żeby nie przywierały. Zalewamy bulionem z koncentratem pomidorowym i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 40 minut.
Wypróbuj też przepisy na włoską przekąskę z białej kiełbasy i surówkę z selera .