Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów
Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.
Pierogi w niecodziennej odsłonie
Nie da się ukryć, że pierogi często goszczą na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić by ciasto było odpowiednio elastyczne . Dziś sięgniemy po przepis, który przekształci pierogi w różyczki z mięsnym farszem.
Receptura na wyjątkowe pierogi została opublikowana na instagramowym profilu, który nosi nazwę Zübeyde Mutfakta. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w niniejszym artykule. Prowadząca najpierw przygotowała ciasto, a następnie zawinęła w odpowiedni sposób razem z nadzieniem. Końcowy efekt prezentuje się nadzwyczaj apetycznie .
(instagram.com / @zubeydemutfakta)
Przepis na pierogi nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
Ciasto:
-
800 g mąki
-
250 ml wody
-
15 g masła
-
jajko
-
sól
Farsz:
-
500 g mięsa mielonego
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
ulubione zioła
Sos:
-
400 ml śmietany 18%
-
3 ząbki czosnku
-
koperek
-
pieprz
Pierogi, które zaskoczą domowników
Na początku musimy przygotować ciasto na nasze wyjątkowe pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki na ciasto. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, a woda musi być ciepła. Całość mieszamy łyżką. Kiedy masa zrobi się twarda, wówczas przekładamy ją na blat i urabiamy ją dłońmi . Gdy konsystencja ciasta znów będzie miękka, wówczas formujemy z niej kulę i ponownie umieszczamy w misce. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W czasie oczekiwania weźmiemy się za farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o przyprawy. Oczywiście mięso możemy zastąpić roślinną alternatywą. Niedawno testowaliśmy bezmięsne wędliny .
Ciasto na pierogi wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blat. Wałkujemy je na cienki placek, z którego wycinamy przy użyciu szklanki okręgi. Układamy je koło siebie. W rzędzie powinny być cztery kawałki ciasta. Na ich środku umieszczamy warstwę farszu . Przykrywamy go częścią okręgów. Powinno to wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.
(instagram.com / @zubeydemutfakta)
Tak przygotowane ciasto z farszem rolujemy na różyczki. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut . Pierogi w formie różyczek powinny się ładnie zarumienić.
Danie najlepiej smakuje z sosem. Możliwości jest wiele, jednak jedną z lepszych propozycji będzie prosty w przygotowaniu dodatek na bazie śmietany. Na początku drobno siekamy czosnek i koperek. Następnie dodajemy je do śmietany razem z przyprawami. Sos wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki .
Upieczone pierogi wykładamy na talerzu razem z sosem. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją kulinarną . Pierogi w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: instagram.com / @zubeydemutfakta