Smakosze.pl Porady Eksperci są jednomyślni. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków
Fot. Canva/ robert6666

Eksperci są jednomyślni. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków

7 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nigdy nie kiś ogórków w ten sposób. Jedna z popularnych metod kiszenia jest szkodliwa dla zdrowia. Dowiedz się, o jaką metodę chodzi i pod żadnym pozorem tak nie rób. Konsekwencje będą opłakane.

Nigdy nie kiś ogórków w ten sposób

Sezon na ogórki kiszone rozpocznie się za niedługo. To dobra okazja, aby poznać nie tylko przepisy na kiszenie, ale też metody, których lepiej unikać. Jedna z nich wciąż jest  popularna, a w dodatku bardzo szkodliwa.

Chodzi o kiszenie ogórków w plastikowych butelkach . Wydaje się to ekologiczne, ponieważ wykorzystuje się odpad to dalszych celów. Niestety kiszenie  w plastiku, źle wpływa na organizm. Więcej dowiesz się na ten temat w dalszej części artykułu.

ogórki.jpg
Fot. Canva/romiri
Zalewam naleśniki mlekiem. Koleżanki były zdziwione, teraz robią tak samo

Dlaczego to jest szkodliwe?

Kiszenie w plastikowych butelkach jest szkodliwe, ponieważ w trakcie kiszenia z plastiku wydzielają się szkodliwe związki chemiczne. Na przykład takie jak bisfenol, który powstaje podczas zalewania ogórków wrzątkiem. A jak wiadomo, plastik nie nadaje się do stosowania z gorącymi cieczami.

Wspomniana substancja może doprowadzić do powstawania nowotworów, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych, a nawet bezpłodności. Sylwia Panek , która w świecie mediów społecznościowych jest znana jako mama-chemik, która od lat informuje czytelników o reakcjach chemicznych zachodzących w pożywieniu, zwraca uwagę na coś jeszcze.

Problem jednak polega na tym, że są to butelki jednorazowe, a ich wielokrotne używanie może być niebezpieczne dla zdrowia - pisze na swoim Instagramie Sylwia Panek.

W czym kisić ogórki?

Wydawałoby się, że w wybór jest prosty. Skoro nie można kisić w plastikowych butelkach, to najlepszym wyborem będą szklane słoiki. To sprawdzona, w dodatku najbezpieczniejsza metoda. Jest jednak mały szczegół, o którym nie można zapomnieć.

Nie każdy słoik się do tego nadaje. Pamiętaj, że idealny słoik do kiszenia ogórków musi być czysty, a jego szkło bezbarwne. Zwróć uwagę także na gwint, czy nie jest wyszczerbiony oraz na zakrętki. Nie mogą być zardzewiałe ani niedopasowane. Zawsze sprawdzaj słoiki oraz zakrętki przed umieszczeniem w nich ogórków. Pamiętaj także, aby pod żadnym pozorem nie kisić w plastikowych butelkach. Sprawdź, która restauracja jest najlepsza na świecie oraz dowiedz się, co wykazały kontrole truskawek w dyskontach .

kiszone ogórki w słoikach.jpg
Fot. Canva/WDnet Studio
Strzelczyk wziął fasolkę szparagową i przyrządził ją w tradycyjny sposób. Zero udziwnień
Ten przepis na pierogi na jagodach dostałem od babci. Nie ma lepszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy