Strzelczyk wziął fasolkę szparagową i przyrządził ją w tradycyjny sposób. Zero udziwnień
Fasolka szparagowa bez udziwnień. Właśnie w taki sposób przyrządza ją Tomasz Strzelczyk. Poznaj jego sposób, a już nigdy nie przygotujesz jej inaczej. Dodana do obiadu sprawi, że będzie smakował wybornie. Sposób jest banalnie prosty i zajmuje chwilę.
Tomasz Strzelczyk i jego tradycyjna fasolka szparagowa
Tomasz Strzelczyk to znany kucharz i autor przepisów kulinarnych, którymi dzieli się w książkach kucharskich i na swoim kanale, który znajduje się na YouTubie. Jakiś czas temu pokazał swój sposób na fasolkę szparagową.
Z jego przepisem przyrządzisz ją bez udziwnień. W banalnie prosty, niepochłaniający zbyt wiele czasu i w najbardziej klasyczny sposób. Fasolka smakuje, jak za dawnych lat, a w podatku odmieni każdy obiad. Przekonasz się o tym, sprawdzając przepis Strzelczyka umieszczony w dalszej części artykułu.
Znamy najlepszą restaurację świata. Ani w Paryżu, ani w Londynie, ani w Kopenhadze
Nie tylko fasolka szparagowa
Będziesz potrzebować nie tylko fasolki szparagowej, ale także innych składników. Nie martw się, bo nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że wszystkie masz w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą list ze wszystkimi produktami.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 30 g + 80 g masła
- ¾ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Przepis na fasolkę szparagową
Z umytej fasolki odetnij jej końcówki, a następnie przełóż ją do garnka. Zalej ją wodą. Pamiętaj, że musi jej być tyle, aby minimalnie zakrywała fasolkę. Dodaj 30 gramów masła i wsyp cukier oraz sól. W ten sposób gotuj ją na średnim ogniu. Od momentu zagotowania się wody, gotuj fasolkę przez 10 minut.
Gotową fasolkę przełóż do bardzo zimnej wody i pozostaw ją na chwilę. Na rozgrzaną i suchą patelnię wsyp bułkę tartą i smaż ją do momentu zarumienienia. Nie zapomnij, aby od czasu do czasu ją przemieszać. Do zarumienionej bułki dodaj 80 gramów masła. Kiedy składniki się połączą, dodaj fasolkę szparagową. Połącz oba składniki i gotowe. Podawaj fasolkę na obiad, a jej smak zachwyci każdego smakosza. Sprawdź przepis Gessler na rybne gołąbki oraz poznaj przepis na smaczny sos do jajek.