Zalewam naleśniki mlekiem. Koleżanki były zdziwione, teraz robią tak samo
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/1920/nalesniki_b3562ae1f4.jpg)
Przyzwyczajeni jesteśmy do smażenia naleśników. Jednak ja robię je inaczej. Wprawdzie smażę naleśniki, ale potem zalewam mlekiem i gotuję. Polecam każdemu smakoszowi przepis na danie, które wychodzi pyszne jak nigdy dotąd.
Zalej naleśniki mlekiem, a nie pożałujesz
Lubisz naleśniki? Ja przepadam za nimi w każdym wydaniu. Zajadam się tym daniem na słodko, jadam na słono i w sposób wytrawny. Naleśniki podaję na śniadanie, ale czasem też serwuję na obiad. Pasują właściwie na każdy posiłek i mogę jeść je o każdej porze.
Chętnie też próbuję nowych przepisów. Ostatnio robię naleśniki, a potem zalewam je mlekiem. Gotuję je, a efekt jest niesamowity. Wychodzą tak delikatne i rozpływające się w ustach, że każdy, kto ich spróbuje, prosi mnie o przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_aad36271d8.jpg)
Jak ugotować naleśniki?
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki oleju
Składniki do sosu:
- 200 ml mleka
- 40 g masła
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia naleśników. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i sól. Składniki wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i połącz składniki. Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać jednolite ciasto naleśnikowe.
Teraz wlej olej, wymieszaj i smaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki gotuj w sosie zrobionym z mleka i masła. Potem wyjmij je na talerz, złóż na 4 części i wszystkie ułóż na patelni. Zalej znów mlekiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Takich naleśników jeszcze nie jadłeś
Naleśniki przygotowane w taki sposób są wyjątkowo smaczne. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach są doskonałą propozycją na wiosenny lub letni posiłek. Możesz podać je z truskawkami, malinami i twarożkiem. Naleśniki w takim wydaniu zachwycają każdego, kogo nimi częstuję.
Dlatego polecam przepis na naleśniki gotowane. Pyszne i delikatne będą smakować każdemu łasuchowi. Zrobisz je w prosty sposób dzięki tej sprawdzonej recepturze. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszne ciasto z kilku składników. Radziliśmy, jak ugotować niecodzienny rosół z przepisu Ewy Wachowicz.
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_5c451ca890.jpg)
Źródło: YouTube/cookrate.polska
Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_03839e97a8.jpg)
![rybne gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/rybne_golabki_9223f3b116.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![Kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_3ddbf541d1.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Mleko i ogórki - czy to dobre połączenie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_b11ccbb163.png)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)