Ekspresowa babka wielkanocna - wystarczy 15 minut. Niezawodny przepis
Masz mało czasu na przygotowanie świątecznych wypieków? Mamy niezawodny przepis na ekspresową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a do jej utarcia wystarczy 15 minut. Jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Doskonała zwłaszcza do kawy.
Przy nadmiarze przedświątecznych obowiązków najlepiej sprawdzają się proste i szybkie receptury. Lubimy łatwe sałatki, mięsa, które należy wcześniej zamarynować, a także ciasta, które wystarczy tylko zmiksować. I właśnie przepis na takie ciasto prezentujemy poniżej. Spróbujcie, a na pewno się na nim nie zawiedziecie.
Ekspresowa babka wielkanocna — wystarczy 15 minut
Składniki:
-
20 dag masła
-
5 jajek
-
1 szklanka drobnego cukru
-
2 szklanki mąki plus 1 łyżka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
-
1 łyżka ciemnego kakao
-
masło i bułka tarta do formy
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie babki
Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj letnie masło, a także 2 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu. Zmiksuj.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Odlej 1/3 ciasta. Większą część wymieszaj z łyżką mąki, mniejszą z łyżką kakao.
Do formy przelej jasne ciasto, a potem ciemne. Możesz też zrobić odwrotnie, czyli najpierw wylać ciemne ciasto, a potem jasne.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je ok. 45 minut. Wystudź, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.
Po inne przepisy na pyszne, wielkanocne ciasta zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na szybkie ciasto z majonezem , a także na ekspresowy mazurek bez pieczenia .
Źródło zdjęcia: canva/timurtas Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
-
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
-
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: smaker