Ekspresowa cukinia na ostro na zimę do słoików
Sezon na cukinię trwa. Nie zwlekaj, korzystaj. Z tego warzywa możesz przygotować wiele pysznych przetworów. Doskonałym pomysłem jest np. cukinia w nieco pikantniejszej wersji.
Cukinia należy do jednych z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można wykorzystać ją na wiele kreatywnych sposobów. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na cukinię po meksykańsku na zimę oraz przepis na to warzywo marynowane na słodko. Teraz kolejne na pikantną odsłonę cukinii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ekspresowy przepis na cukinię na ostro do słoików na zimę
Składniki:
-
3 cukinie
-
2 cebule
-
1 łyżka soli
-
2 łyżki curry
-
1 łyżka ostrej papryki
-
kilka ziaren pieprzu
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka gorczycy
-
5 gałązek kopru
Zalewa:
-
2 szklanki cukru
-
2 szklanki octu
-
2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Obierz cukinię i wydrąż miąższ razem z pestkami, a następnie pokrój ją w kostkę. Posól i ostaw warzywo na około 2 godziny.
Po ich upływie odlej wodę, którą puściła cukinia. Dodaj curry, paprykę, gorczycę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj zalewę. Połącz ze sobą ocet, wodę i cukier i zagotuj. Włóż cukinię do wypatrzonych wcześniej słoików wraz z kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązką kopru. Zalej warzywa zalewą. Pasteryzuj słoiki przez ok. 15 minut, po wyciągnięciu mocno dokręć i postaw do góry dnem!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis