Bajecznie pyszna cukinia po meksykańsku do słoików na zimę
Sezon na cukinię trwa. Nie zwlekaj, korzystaj! Warzywo może być wręcz idealnym składnikiem zimowych przetworów. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele - dziś polecamy obłędny przepis na cukinię po meksykańsku!
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Z powodzeniem możemy je m.in. zapiekać, faszerować lub smażyć (przepis na wyborne placki z tego warzywa znajdziecie tutaj).
Dzisiaj zdradzimy Wam wyjątkowy przepis na cukinię po meksykańsku na zimę. Sekretem smaku jest przepyszny sos, któremu z pewnością nikt się nie oprze. Jeśli macie ochotę na cukinię marynowaną na słodko, to koniecznie zajrzyjcie do tego artykułu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na cukinię po meksykańsku
Składniki:
2 kg cukinii
1 główka czosnku
2 pomidory
1 łyżka soli
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki słodkiej
250 g cukru
3/4 szklanki octu 10 procent
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
Umyj cukinię, przekrój i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój warzywo w dość grube półplasterki lub słupki.
Obierz czosnek, pokrój w plastry, a następnie wymieszaj go wraz z cukinią, solą i dwiema rodzajami papryki. Odstaw na 2 godziny.
Po upływie tego czasu przełóż cukinię do wyparzonych słoików, do każdego z nich wlej odrobinę sosu, który wyciekł z warzyw. Obierz pomidory ze skórki, zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj wraz z cukrem oraz octem.
Tak przygotowaną zalewą zalej cukinię. Do każdego słoika dodaj również po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 10 minut aż do zagotowania się wody. Smacznego!
Podobny przepis na cukinię po meksykańsku znajdziesz na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższy kadr.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na tradycyjny chłodnik litewski niczym z "Pana Tadeusza"
Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis
źródło: beszamel se