Smakosze.pl
218070057 407064714068851 2693783476784601985 n

Kard z filmu zamieszczonego na kanale Majkel na You Tube

Bajecznie pyszna cukinia po meksykańsku do słoików na zimę

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na cukinię trwa. Nie zwlekaj, korzystaj! Warzywo może być wręcz idealnym składnikiem zimowych przetworów. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele - dziś polecamy obłędny przepis na cukinię po meksykańsku!

Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Z powodzeniem możemy je m.in. zapiekać, faszerować lub smażyć (przepis na wyborne placki z tego warzywa znajdziecie tutaj).

Dzisiaj zdradzimy Wam wyjątkowy przepis na cukinię po meksykańsku na zimę. Sekretem smaku jest przepyszny sos, któremu z pewnością nikt się nie oprze. Jeśli macie ochotę na cukinię marynowaną na słodko, to koniecznie zajrzyjcie do tego artykułu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cukinię po meksykańsku

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 1 główka czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka chilli

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 250 g cukru

  • 3/4 szklanki octu 10 procent

  • 5 łyżek oleju

Projekt bez tytułu - 2021-07-26T165326.293

Największy błąd podczas kiszenia ogórków, przestrzega przed nim nawet Gessler

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, przekrój i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój warzywo w dość grube półplasterki lub słupki.

Obierz czosnek, pokrój w plastry, a następnie wymieszaj go wraz z cukinią, solą i dwiema rodzajami papryki. Odstaw na 2 godziny.

Po upływie tego czasu przełóż cukinię do wyparzonych słoików, do każdego z nich wlej odrobinę sosu, który wyciekł z warzyw. Obierz pomidory ze skórki, zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj wraz z cukrem oraz octem.

Tak przygotowaną zalewą zalej cukinię. Do każdego słoika dodaj również po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 10 minut aż do zagotowania się wody. Smacznego!

Podobny przepis na cukinię po meksykańsku znajdziesz na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższy kadr.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >