Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis
canva/minadezhda

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

22 maja 2022

Macie ochotę na cukinię w pysznej i wyjątkowo aromatycznej odsłonie? Rozdrobnijcie warzywo na tarce i dodajecie do niego kilka innych składników. Po zapieczeniu uzyskacie fantastyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się jako szybka, sycąca kolacja. Placek zachwyci was swoją delikatnością i kremową konsystencją. Koniecznie go spróbujcie.

Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem sezonowym, które sprawdzi się w wielu daniach. Po wybornym leczo czy bigosie czas na nieco inną odsłonę kuzynki ogórka zapieczoną pod pyszną serową pierzynką . Danie jest niezwykle aromatyczne i syci na długo. Skusicie się?

Przepis na wyborny zapiekany placek z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie o łącznej masie około 600 g

  • 3 jaja

  • 1 średnia cebula

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 4 płaskie łyżki bułki tartej

  • 50 g ulubionego sera żółtego

  • 50 g tartego parmezanu (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy, odkrawamy końce. Ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Cebulę obieramy i również rozdrabniamy , korzystając z tego narzędzia.

Warzywa doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odciskamy je z wody na sicie, a następnie wkładamy do osuszonej miski. Dodajemy obrane z łupin i rozdrobnione ząbki czosnku, bułkę tartą, oliwę, tarty ser oraz parmezan, jeśli do używamy.

Szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy go ze składnikami w misce, a następnie wbijamy jaja. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i starannie mieszamy.

Przenosimy masę do formy o wymiarach zbliżonych do 18 cm x 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło z wybraną surówką. Smacznego.

Placek z cukinii jest aromatyczny i sycący
Placek z cukinii jest aromatyczny i sycący

Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy