Smakosze.pl
Leczo

canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na aromatyczne leczo

20 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały.

Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania.

Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na leczo

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 4 średnie lub duże pomidory

  • 1 czerwona i 1 żółta papryka

  • 3 cebule

  • 1 średnia cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • kiełbasa

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Zacznij od nacięcia pomidorów, umieszczenia ich w misce i zalania wrzątkiem. Po chwili wyjmij je z wody, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój na piórka i wrzuć ją do garnka z olejem. Dodaj do niej również kiełbasę pokrojoną w plastry.

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Następnie wciśnij do niej czosnek, dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pomidory. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki. Wrzuć ją, gdy papryka zmięknie.

Leczo

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

https://smakosze.pl/dlaczego-warto-wlozyc-mokra-gazete-do-lodowki-md-120921Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >