Smakosze.pl
Leczo

canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na aromatyczne leczo

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały.

Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania.

Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na leczo

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 4 średnie lub duże pomidory

  • 1 czerwona i 1 żółta papryka

  • 3 cebule

  • 1 średnia cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • kiełbasa

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Zacznij od nacięcia pomidorów, umieszczenia ich w misce i zalania wrzątkiem. Po chwili wyjmij je z wody, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój na piórka i wrzuć ją do garnka z olejem. Dodaj do niej również kiełbasę pokrojoną w plastry.

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Następnie wciśnij do niej czosnek, dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pomidory. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki. Wrzuć ją, gdy papryka zmięknie.

Leczo

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

https://smakosze.pl/dlaczego-warto-wlozyc-mokra-gazete-do-lodowki-md-120921Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >