Smakosze.pl

canva/A_Lein

Jak zrobić sernik bez spodu?

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.

Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.

Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.

Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Puszysty sernik bez spodu

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu

  • kostka masła

  • 8 jajek

  • szklanka cukru

  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić sernik bez spodu?

Twaróg wymieszaj z miękkim masłem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie partiami dodawaj masę twarogową.

Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj ją stopniowo do masy na sernik, mieszaj łyżką.

Masę serową przełóż na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Masa serowa na sernik

Źródło zdjęcia: canva/ Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stronakuchni.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >