Jak zrobić sernik bez spodu?
Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.
Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.
Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.
Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Puszysty sernik bez spodu
Składniki:
1,5 kg twarogu
kostka masła
8 jajek
szklanka cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru wanilinowego
skórka z cytryny
50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić sernik bez spodu?
Twaróg wymieszaj z miękkim masłem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie partiami dodawaj masę twarogową.
Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj ją stopniowo do masy na sernik, mieszaj łyżką.
Masę serową przełóż na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Thomas Demarczyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: stronakuchni.pl