Smakosze.pl
Jak zrobić sernik bez spodu?

canva/A_Lein

Jak zrobić sernik bez spodu?

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.

Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.

ciasto stefanka

Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend

CZYTAJ DALEJ

Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.

Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Puszysty sernik bez spodu

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu

  • kostka masła

  • 8 jajek

  • szklanka cukru

  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić sernik bez spodu?

Twaróg wymieszaj z miękkim masłem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie partiami dodawaj masę twarogową.

Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj ją stopniowo do masy na sernik, mieszaj łyżką.

Masę serową przełóż na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Masa serowa na sernik

Źródło zdjęcia: canva/ Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stronakuchni.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >