Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim
canva/wideonet

Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim

21 stycznia 2022

Napoleonka jest pysznym deserem z budyniu i ciasta francuskiego, który przy odrobinie zachodu przyrządzicie w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzycie się w gotowe ciasto francuskie i kilka składników do przyrządzenia kremu. Ciastko doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Z pewnością zachwyci waszych gości.

Z ciasta francuskiego przyrządzicie zarówno pyszne wypieki — takie jak np. szarlotka jak i wytrawne przekąski w postaci pasztecików . Ten cukierniczy klasyk jest też podstawą do przyrządzenia napoleonki — ukochanego deseru wielu smakoszy. Spróbujcie wykonać ją w domu, a zaskoczy was jak niewiele pracy potrzeba, by uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni .

Przepis na wyśmienite napoleonki

Składniki:

  • 200 g masła

  • 600 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 6 łyżek cukru

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. W garnku zagotowujemy 400 ml mleka wraz z kostką masła. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier.

Do gotującego się mleka powoli wlewamy budynie i energicznie mieszamy zawartość garnka trzepaczką, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i studzimy, od czasu do czasu mieszając. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół.

Obie części przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form i delikatnie nakłuwamy widelcem. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie wyrośnie w czasie pieczenia. Pieczemy przy ustawieniach góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Na jednej części ciasta rozsmarowujemy masę budyniową. Drugą przykrywamy z wierzchu i delikatnie dociskamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Ekspresowa napoleonka
Napoleonka — pyszne ciasto francuskie przekładane budyniem

Źródło zdjęcia: canva/george733

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy