Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej
canva.com/DalaiFood

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

23 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności.

Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska

  • 2 marchewki

  • 2 jabłka

  • pół cebuli

  • 6 ogórków kiszonych

  • 5 łyżek majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej i zerwania z niej wierzchnich liści. Przetnij ją na pół, usuń twardy środek i poszatkuj cienko na długie paski. Przesyp je solą i odstaw na 15 minut w misce.

Marchewki i jabłka opłucz pod wodą, obierz i pokrój w cienkie paseczki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w cienkie paski. Z kapusty odsącz wodę, która z niej wyciekła.

Do kapusty wrzuć jabłka, marchewkę, cebulę, ogórki, majonez, sól, oraz pieprz. Wymieszaj składniki równomiernie, wstaw do lodówki i zaczekaj godzinę. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Kapusta pekińska
undefined

Źródło: mayina, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy