Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa surówka z ogórków kiszonych
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Przepisy Joli

Ekspresowa surówka z ogórków kiszonych

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka do obiadu ważna rzecz. Jeśli nie masz pomysłu, jaką przygotować ani za dużo czasu, przychodzimy ci z pomocą. Oto ekspresowa surówka z ogórków kiszonych. Dzięki słodkawemu dodatkowi smakuje obłędnie, a zrobisz ją w okamgnieniu. Doskonale pasuje do dań z mięs i drobiu.

Kiszone ogórki są smaczne i zdrowe. Można je chrupać na przekąskę lub podać w całości do obiadu. Jednak da się z nich też przygotować smaczną surówkę. Wystarczy je pokroić, połączyć z kilkoma składnikami, wymieszać i gotowe.

Ekspresowa surówka z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 6-8 ogórków kiszonych

  • 1 jabłko

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • mała czerwona cebula

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 3-4 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z kiszonych ogórków

Ogórki pokrój w plasterki lub najpierw przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w półplasterki.

Jabłko obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę lub piórka. Natkę opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj.

Rozdrobnione składniki umieść w misce. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z olejem. Odstaw na pół godziny do lodówki, by składniki przesiąknęły swoim smakiem. Przepis na surówkę można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować surówkę z pora i rodzynek , a także jak zrobić surówkę z marchewki z masłem orzechowym .

pokrojone jabłko
pokrojone jabłko

Źródło zdjęcia: canva/Lara Hata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy