Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
canva/NorGal

Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych

2 kwietnia 2022

Maślane ciasteczka są prostym deserem, który doskonale smakuje przy wielu okazjach. Wystarczą 4 składniki, by osłodzić sobie popołudniową herbatę, czy spotkanie z bliskimi. Koniecznie wypróbuj ten przepis, każdy zachwyci się się smakiem wybornych ciasteczek. Potrzebne jest tylko masło, mąka, jajko i cukier puder.

Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić efektowne ciasteczka z dżemem . Zdradziliśmy również doskonałą recepturę na kultowe ciastka z maszynki . Tym razem prezentujemy wam wyjątkowo prosty sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka maślane . Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ciasteczka maślane

Z podanych poniżej proporcji wyjdą trzy blachy ciasteczek.

Składniki:

  • 190 g zimnego masła

  • 1 zimne żółtko

  • 250 g mąki pszennej

  • 90 g cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtko oraz pokrojone na kawałki masło. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy , aż powstanie jednolita masa. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Schłodzoną masę krótko zagniatamy , a następnie rozwałkowujemy ją na posypanym mąką blacie na placek o grubości około 5 mm.

Wykrawamy z niego kształty przy pomocy foremek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 10 minut. W tym czasie powinny się lekko zrumienić.

Podajemy po wystudzeniu. Wypieki zachowają świeżość nawet przez osiem tygodni. Wystarczy, że zamkniemy je w szczelnym pojemniku i będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka maślane w pojemniku
Ciasteczka maślane w pojemniku

Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy