Ciastka w kształcie serca przekładane dżemem. Idealne na walentynki
Czy jest coś smaczniejszego niż kruche ciasteczka podane do kawy? Tylko Walentynkowe serduszka z dżemem wiśniowym mogą być lepsze. Ten pyszny wypiek umili wyjątkowe spotkanie we dwoje. Jest prosty w przygotowaniu, więc do wieczora zdążycie. Koniecznie spróbujcie.
Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić kultowe ciastka baletki i pyszne, przywołujące wspomnienia, ciastka z maszynki. Na Walentynki proponujemy wam przygotowanie efektownych kruchych wypieków w kształcie serca z dodatkiem intensywnie czerwonego dżemu wiśniowego. Zachwycą was delikatnością i doskonałym smakiem.
Przepis na wyśmienite placki twarogowe z kefirem
Składniki:
2 jaja
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty cukru z prawdziwą wanilią
dżem wiśniowy do nadziania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Na posypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy kopczyk z mąki. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier z wanilią.
Składniki łączymy z posiekanym zimnym masłem i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i z pomocą foremek wycinamy ciastka w kształcie serc. W połowie z nich wycinamy mniejsze serca wewnątrz. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy przez 12-14 minut. Gdy nieco ostygną, na "pełne" serca wykładamy dżem. Przykrywamy je ciastkami z wycięciem. Gotowe wypieki można oprószyć cukrem pudrem lub słodkim kakao. Smacznego.
Wskazówka: do ciasteczek można użyć innego dżemu. Kolor serca uzyskamy jeszcze z pomocą wyrobu truskawkowego lub malinowego.
Źródło zdjęcia: canva/rimmabondarenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha