Ekspresowe ciasto gruszkowe - deser w sam raz na jesień
Gruszka, choć niemal równie popularna, jak jabłko, o wiele rzadziej gości w naszych daniach i deserach. Warto po nią sięgnąć, by przygotować pyszny placek. Nasza propozycja z dodatkiem żurawiny z pewnością skradnie wasze serca.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybkie ciasto gruszkowe
Składniki:
-
170 g masła
-
150 g mąki pszennej
-
200 g cukru
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
3 jaja
-
500 g gruszek
-
1 cytryna
-
40 suszonej żurawiny
-
2 łyżki bułki tartej do posypania formy
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Gdy napęcznieje, odsączamy ją na sitku. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Koimy w plastry, a następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz jaja i ponownie dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy , a następnie wyrównujemy jej powierzchnię, używając do tego silikonowej łopatki lub zwilżonej łyżki. Dzięki temu, ciasto nie będzie się kleić do sztućca .
Owoce układamy na cieście. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut . Następnie folię usuwamy i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Do ciasta możemy użyć świeżej żurawiny. Pomijamy wtedy etap namaczania owoców i po prostu opłukujemy je dokładnie pod bieżącą wodą.
-
Jeżeli gruszki są soczyste, możemy do nich dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Zwiąże ona nadmiar płynu, dzięki czemu nasze ciasto nie nasiąknie.
-
Zamiast smarować formę masłem, możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wtedy tez posypywanie naczynia bułka tartą nie będzie konieczne.
Po więcej inspiracji do wykorzystania gruszek zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy ten przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej . Z pewnością posmakują wam również pyszne gruszki zapiekane z ricottą, miodem i migdałami .
Źródło zdjęcia: canva/Alexander62
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisy