Gruszki zapiekane z ricottą i miodem
pixabay.com

Gruszki zapiekane z ricottą i miodem

Pieczone gruszki są prostym i szybkim deserem, które aromatem zachwyci każdego. Idealne połączenie smaków – gruszki z serem ricotta z płatkami migdałowymi.

Gruszki zapiekane z ricottą, miodem i migdałami

Jakie witaminy zawierają gruszki?

Gruszka to owoc uwielbiany przez wiele osób, głównie ze względu na swój słodki, charakterystyczny smak oraz mnogość sposobów wykorzystania jej w kuchni.
Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa. Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna odmiana – konferencja. Te najlepiej jeść na surowo. Na przetwory takie jak dżemy, konfitury i pikle - nadają się odmiany typu lukasówka, która odznacza się oryginalnym smakiem lub mniej soczysta od klapsy komisówka. Poza tymgruszki to owoce bardzo zdrowe – bogate w witaminy i minerały. Mało kto wie, że jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – pierwiastek poprawiający funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są bogate w bor, który z kolei odpowiada za pracę mózgu oraz dobrze wpływa na koncentrację. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym dojrzałe gruszki, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Jednak ze wszystkich pierwiastków mineralnych zawierają najwięcej potasu, który skutecznie zapobiega nadciśnieniu. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który z koleiprzyczynia się do rozwoju innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.

Gruszki a odchudzanie. Czy można jeść gruszki na diecie?

Gruszki z powodzeniem można jeść w trakcie diety odchudzającej. W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości składają się z wody, a dodatkowo zawierają sporo pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co jest bardzo pożądane w trakcie kuracji.

Co można zrobić z gruszek?

Zdecydowanie najpopularniejszym zastosowaniem gruszek to jedzenie ich na surowo lub przetwory i desery. Są jednak również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodaje lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, nie tylko tych owocowych. Świetnie komponują się z wszelkimi orzechami i serami typu ricotta, pleśniowa gorgonzola czy roquefort.

Zapiekane gruszki z sercem ricotta z migdałami


Składniki na 2 porcje:
• 4 gruszki
• 2 łyżki soku z cytryny
• 150 g sera ricotta lub zamiennie serka mascarponne
• 4 łyżki miodu lub zamiennie brązowy cukier • 4 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżka cynamonu
• W wersji dla dorosłych można użyć kilka łyżek ulubionego likieru.


Przygotowanie pieczonych gruszek:
• Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Łyżeczką wydrążyć małe wgłębienie.
• Miąższ skropić sokiem z cytryny lub sokiem z limonki
• Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nałożyć do wgłębienia łyżeczką ser ricotta lub mascarpone, posypać cynamonem i polać miodem (alternatywnie można posypać
brązowym cukrem). Jeśli używamy likieru, również wlewamy go w tym momencie do zagłębienia.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut, aż skórka zrobi się miękka, a miąższ delikatny i słodki.
• Po wyjęciu z piekarnika gruszki posypać płatkami migdałów i piec jeszcze 5 minut.

Następny artykuł