Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis
Canva / sjhaytov

Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis

29 marca 2022

Kajzerki są jednymi z częściej przez nas wybieranych wypieków. Te pyszne bułeczki stanowią idealną bazę do kanapek. Korzystając z naszego przepisu, z łatwością przyrządzicie je w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników. Pamiętaj, żeby wyrobione ciasto posmarować mlekiem i dopiero wtedy obsyp je makiem. Wówczas ziarenka będą trzymały się o wiele lepiej. Kajzerki wyjdą o niebo lepsze niż te z piekarni.

Kajzerki posmarowanej pyszną pastą jajeczną czy aromatyczną konfiturą z jabłek nie odmówi sobie żaden smakosz. Przygotowanie tych bułeczek wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, a zapomnicie o gotowych wypiekach kupowanych w pobliskiej piekarni.

Przepis na domowe kajzerki z makiem  

Składniki:

  • 30 g drożdży

  • pół łyżeczki cukru

  • 200 ml ciepłej wody

  • 100 ml ciepłego mleka + do posmarowania bułek

  • 500 g mąki pszennej

  • 20 g miękkiego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • mak do posypania bułek

Przygotowanie:

Wodę i mleko wlewamy do miski. Wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy mąkę, sól oraz masło. Tłuszcz rozcieramy palcami, starannie łącząc go z pozostałymi składnikami .

Masę wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przenosimy je na posypany mąką blat i dzielimy na 8 części . Z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę i nacinamy jej wierzch.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy je mlekiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza. Kajzerki pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Domowe kajzerki z makiem są pyszne
Domowe kajzerki z makiem są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy