Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis
Kajzerki są jednymi z częściej przez nas wybieranych wypieków. Te pyszne bułeczki stanowią idealną bazę do kanapek. Korzystając z naszego przepisu, z łatwością przyrządzicie je w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników. Pamiętaj, żeby wyrobione ciasto posmarować mlekiem i dopiero wtedy obsyp je makiem. Wówczas ziarenka będą trzymały się o wiele lepiej. Kajzerki wyjdą o niebo lepsze niż te z piekarni.
Kajzerki posmarowanej pyszną pastą jajeczną czy aromatyczną konfiturą z jabłek nie odmówi sobie żaden smakosz. Przygotowanie tych bułeczek wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, a zapomnicie o gotowych wypiekach kupowanych w pobliskiej piekarni.
Przepis na domowe kajzerki z makiem
Składniki:
-
30 g drożdży
-
pół łyżeczki cukru
-
200 ml ciepłej wody
-
100 ml ciepłego mleka + do posmarowania bułek
-
500 g mąki pszennej
-
20 g miękkiego masła
-
1 łyżeczka soli
-
mak do posypania bułek
Przygotowanie:
Wodę i mleko wlewamy do miski. Wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy mąkę, sól oraz masło. Tłuszcz rozcieramy palcami, starannie łącząc go z pozostałymi składnikami .
Masę wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przenosimy je na posypany mąką blat i dzielimy na 8 części . Z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę i nacinamy jej wierzch.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy je mlekiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza. Kajzerki pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis