Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy
Lubisz banany? To pewnie polubisz też bananowe placki. Słodkawe, puszyste, są doskonałe na podwieczorek albo śniadanie. Możesz je też włożyć dziecku do szkolnej śniadaniówki. Poznaj przepis na ekspresowe placki z bananów.
Banany to jedne z niewielu owoców, które są u nas dostępne przez cały rok. Jeśli więc je lubicie, macie szczęście. A banany warto jeść, bo zawierają dużo witamin i minerałów. Są na przykład doskonałym źródłem potasu, magnezu, fosforu i wapnia, a także witaminy C, E, K i z grupy B.
Banany doskonale sycą, dlatego są idealne na przekąskę, można je też dodawać do potraw. Stanowią doskonałe uzupełnienie sałatki owocowej, robi się też z nich bananowy chlebek, można je dodawać do ciast. My banana potraktowaliśmy jako podstawę placuszków. Zobaczcie, że są naprawdę smaczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresowe placki z bananów
Składniki:
-
1 dojrzały banan
-
1/2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
pół szklanki mleka
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków bananowych
Banan obierz, włóż do miski, rozgnieć widelcem na papkę. Możesz też zmiksować przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne.
Do banana dodaj mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.
Źródło zdjęcia: canva/Imagenes de Hassel
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarneprzeboje