Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
canva/manyakotic

Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny

12 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Racuchy z jabłkami to pomysł na błyskawiczny obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Puszyste placuszki przygotowane bez dodatku drożdży przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży.

Racuchy z jabłkami zwykle robimy w tradycyjny sposób, czyli z dodatkiem świeżych drożdży. Ciasto jest delikatne i puszyste, jednak jego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Musimy również zaczekać, aż drożdże ruszą i ciasto urośnie. Racuchy z jabłkami bez drożdży są równie puszyste, jednak ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Racuchy z jabłkami bez drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej są delikatne, puszyste i pełne smaku. Do ciasta dodaj cukier wanilinowy zamiast tradycyjnego cukru, a racuchy będą miały wyjątkową, waniliową nutę.

Ciasto na racuchy z jabłkami bez drożdży przygotujemy z kilku podstawowych składników: mleka, mąki, cukru, sody i oczywiście jabłek. Jabłka po starciu na tarce odsączmy z nadmiaru soku. Jeśli go nie odlejemy, racuchy rozwarstwią się podczas smażenia, ponieważ ciasto będzie za rzadkie.

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 duże jabłka

  • szklanka mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 jajka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić racuchy bez drożdży?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru soku. W osobnej misce wymieszaj cukier z mąką, mlekiem i jajkami. Do ciasto dodaj również sodę oczyszczoną i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Do ciasta dodaj starte na tarce jabłka, wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor , następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem puder i podaj.

Racuchy doskonale smakują również z domową konfiturą truskawkową , powidłami. Jednym z lepszych przetworów na słodko jest dżem agrestowy przygotowany według babcinej receptury, z racuchami także smakuje obłędnie.

Racuchy z jabłkami bez drożdży podane z konfiturą truskawkową
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy