Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Racuchy z jabłkami to pomysł na błyskawiczny obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Puszyste placuszki przygotowane bez dodatku drożdży przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży.
Racuchy z jabłkami zwykle robimy w tradycyjny sposób, czyli z dodatkiem świeżych drożdży. Ciasto jest delikatne i puszyste, jednak jego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Musimy również zaczekać, aż drożdże ruszą i ciasto urośnie. Racuchy z jabłkami bez drożdży są równie puszyste, jednak ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę.
Racuchy z jabłkami bez drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej są delikatne, puszyste i pełne smaku. Do ciasta dodaj cukier wanilinowy zamiast tradycyjnego cukru, a racuchy będą miały wyjątkową, waniliową nutę.
Ciasto na racuchy z jabłkami bez drożdży przygotujemy z kilku podstawowych składników: mleka, mąki, cukru, sody i oczywiście jabłek. Jabłka po starciu na tarce odsączmy z nadmiaru soku. Jeśli go nie odlejemy, racuchy rozwarstwią się podczas smażenia, ponieważ ciasto będzie za rzadkie.
Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
2 duże jabłka
-
szklanka mleka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 jajka
-
olej do smażenia
-
cukier puder do podania
Jak zrobić racuchy bez drożdży?
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru soku. W osobnej misce wymieszaj cukier z mąką, mlekiem i jajkami. Do ciasto dodaj również sodę oczyszczoną i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Do ciasta dodaj starte na tarce jabłka, wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor , następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem puder i podaj.
Racuchy doskonale smakują również z domową konfiturą truskawkową , powidłami. Jednym z lepszych przetworów na słodko jest dżem agrestowy przygotowany według babcinej receptury, z racuchami także smakuje obłędnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
-
Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty
-
Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa
Źródło: mojegotowanie.pl