Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.07.2022 09:36

Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa

panierowanie schabowych
canva/12MN

Mamy dla was przepyszną propozycję obiadową. Są nią kotlety schabowe po myśliwsku. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy klasyczne schaboszczaki podać z aromatycznym sosem grzybowym. Można go przygotować z grzybów leśnych lub pieczarek. Całość smakuje po prostu wybornie. Kotlety schabowe po myśliwsku są wersją kotletów schabowych uzupełnioną o sos grzybowy. Oryginalnie sos ten robi się z grzybów leśnych, które smaży się na wędzonym boczku. Można je jednak z powodzeniem zastąpić pieczarkami. W ten sposób powstanie smaczne i dość oryginalne danie obiadowe.

Przepis na kotlety schabowe po myśliwsku

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec do smażenia

na sos:

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 25 dag pieczarek

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki bulionu

  • 50 ml śmietanki kremówki

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych po myśliwsku

Plastry mięsa równomiernie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim, głębszym rozkłóć jajko. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni.

Na sos boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Smaż boczek, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu. Wtedy wsyp posiekaną cebulę i chwilę ją przesmaż.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do boczku i cebuli. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich większość płynu.

Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, paprykę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj i gotuj sos na niedużym ogniu, aż nieco zgęstnieje.

Pod koniec wlej do sosu śmietankę, wymieszaj, gotuj kilka minut. Sos podawaj do kotletów schabowych.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe z serową niespodzianką, a także na schabowe po lubelsku.

kotlet schabowy
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie